El preu mínim de fer raïm per cava és de 0,40 i 0,46 euros segons un estudi d’Acció Climàtica

0
518

Aquesta setmana la Taula de Cogestió del Cava, celebrada al Centre Àgora de Vilafranca, ha acollit la presentació del primer estudi dels costos de producció de la verema 2022, elaborat pel Departament d’Acció Climàtica.

L’estudi estima que els costos de producció del quilo de raïm per elaborar cava (xarel·lo, macabeu i parellada) se situen, de mitjana, en 0,40 i 0,46 euros, en funció de la varietat. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, comentava que la taula de costos ha de servir “d’orientació” per als cellers, i anunciava que hi haurà inspeccions per controlar-ho. “Per tenir un raïm de qualitat, és imprescindible que els pagesos puguin viure dignament de treballar la terra, de manera que cal que es retribueixi la seva feina de forma sostenible”, declarava la consellera. “És evident que s’està pagant per sota de costos, i que es posi vermell qui s’hi hagi de posar”, afegia. El segon pas serà analitzar els costos de l’elaboració del vi base per a cava i de tota la cadena.

Uns costos “correctes”
Els representants dels agricultors celebraven que es xifrin oficialment els costos de producció. “Ho havíem demanat insistentment”, apuntava el representant de la vinya i el vi a Unió de Pagesos, Josep Marrugat, que ha assegurat que 0,40 euros els sembla un import “correcte”. Marrugat confia que aquest llindar serveixi “per treure la pagesia de la ruïna”, però recorda que es tracta d’un import mitjà per eixugar les despeses, sense preveure beneficis. Marrugat opina que el preu idoni que haurien de cobrar els viticultors per guanyar diners és de 0,70 euros/quilo en el cas de les vinyes ecològiques de baixa producció. Tot i així, afegia que el més “just” seria que el quilo es pagués a l’import equivalent al 10% del preu final de l’ampolla.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya també considera “correctes” els càlculs del Departament, i ha insistit a demanar celeritat per desenvolupar l’estudi de costos de l’elaboració del vi base per a cava. Al seu torn, la patronal AECAVA veu els estudis de costos com una “bona notícia”, però el president, Damià Deàs, considera que determinar el preu del quilo del raïm “és un error” perquè assegura que l’indicador real és el cost per hectàrea conreada. Deàs apuntava que bona part dels mitjans i petits elaboradors “ja estan pagant per sobre dels 0,40 euros”.

Pagar per sota dels costos suposarà un expedient sancionador que pot derivar en multes de 250 a un milió d’euros, segons la gravetat.

FER UN COMENTARI