El Saló de Carnaval de la Fira de Vilanova i la Geltrú

0
746

El cap de setmana entre el 8 i el 10 de novembre se celebra a Vilanova la Fira. Des de fa cinc anys, dins la Fira, a la plaça de la Vila s’hi pot trobar el Saló de Carnaval. Tres mesos abans de la tradicional data del carnaval, que cau sempre entre finals de gener i primers de març, la ciutat anuncia i preveu la seva festa principal, el carnaval, perquè com diu el vell eslògan, Vilanova és festa. Dins el ric calendari festiu penedesenc, Vilanova i la Geltrú es singularitza per no haver deixat de celebrar el carnaval expressament prohibit pel règim franquista sinó només els primers anys més durs de la postguerra; a partir de la primera dècada dels cinquanta la ciutat va tornar a prendre aquesta data d’hivern com la seva diada festiva més important.

Què volem dir amb això de més important? Doncs volem dir que el carnaval és la festivitat en la qual hi participa activament el major nombre de ciutadans. Exemple: el diumenge de les Comparses hi participen activament (no tan sols mirant-s’ho) unes vuit mil parelles, o sigui 16.000 persones. Tenint en compte que qui “va a les Comparses” és essencialment el jovent, podríem dir que d’una ciutat de 65.000 habitants, aquestes 16.000 persones venen a ser la meitat aproximada de la població d’entre 10 i 40 anys, concretament el 46%. Els vilanovins de la resta d’edats (i també els anteriors) participen en la resta d’activitats que omplen pràcticament els quinze dies sobre els quals s’estén la festa: des de Competències musicals i Ball de mantons, fins al dimecres de Cendra o de l’Enterro, passant pel Dijous Gras, l’Arrivo, el dissabte de Mascarots, el diumenge de Comparses, el dilluns dels Cors, el dimarts del Vidalot i el dimecres de l’Enterro; i em deixo entremig l’Arribada del caramel i tots els altres actes dedicats a la canalla.

Durant els dies de la Fira, aquest Saló del carnaval dedica un estand i unes jornades a estudiar i divulgar no tan sols el carnaval local, sinó el carnaval com a fenomen cultural i social universal. Per aquest estand i jornades hi han passat els carnavals de Laza (Galícia, Altsassu-Nabarra, Sant Llorenç de Cerdans i Arles de Tec (Pirineus catalans), Vinaròs, Reus, Sitges, Solsona i Torelló. I hi han exposat les seves opinions sobre el fenomen Salvador Cardús, Manuel Delgado, Amadeu Carbó, Jaume Ayats i enguany ho faran Josefina Roma i Vicenç Villatoro. Aquesta any, d’aquestes Jornades se n’editarà un llibret recull de la feina dels cinc anys precedents.  L’estand 2019 estarà dedicat als gegants de la Cuyna Vella, una antiga entitat humorística local que posseïa uns gegants expressament dedicats als dies de Carnaval. Fa uns anys, la colla de geganters de Vilanova i la Geltrú va refer-los i des d’aleshores passegen pels carrers el dissabte de carnaval. I per fer honor a aquests gegants i la colla que els va reconstruir, l’estand farà una extensa repassada a la història de tots els gegants locals. Una altra part de l’estand contindrà l’exposició “Semblar déu i tot lo món”, on s’exposen diverses disfresses noucentistes del carnaval de la ciutat de Reus. En suma, dins la Fira de Vilanova, us presentem el Carnaval de Vilanova.

FER UN COMENTARI