L’any passat vam tenir un Sant Jordi confinat. Enguany no, però la celebració que es farà encara estarà lluny de la normalitat. Hi haurà parades de flors i de llibres, però les restriccions encara seran grans i es faran pocs actes paral·lels.

A Vilanova, en comptes de l’habitual estesa de parades al llarg de la rambla Principal, enguany el 23 d’abril es concentraran a la plaça del Mercat i només n’hi haurà de professional, és a dir, llibreries, editorials i floristeries de la ciutat. No hi haurà, doncs, d’entitats. Les parades es distribuiran amb distància de seguretat, hi haurà control d’aforament i un circuit d’entrada i sortida.

Igualment, a Vilafranca només hi haurà un mercat de llibres i roses de professionals, és a dir, llibreries, floristeries i editorials, amb un control dels espais similar al del mercat dels dissabtes: tancament perimetral i control d’aforament. L’horari serà de 9 del matí a 9 del vespre. Les llibreries també podran muntar parada davant del propi establiment.

Al Vendrell no hi ha un punt únic de concentració de parades. Cada llibreria i floristeria podrà posar la parada davant la seva botiga i, per evitar massificacions, ho podran fer tant divendres com dissabte. Divendres també hi haurà les parades del Racó de l’Art al carrer Dr. Robert, a la plaça Nova hi haurà parades informatives –no de venda– d’entitats i dissabte hi haurà mercat de brocanters i de parades solidàries a la Rambla.

A Ribes, les parades de roses i llibres es concentraran a la rambla Enric Morera, només a la tarda. Com a complement i amb reserva prèvia, al pavelló s’hi oferirà l’espectacle infantil “La llegenda de Sant Jordi” i, a la plaça annexa, un Improshow especial de Sant Jordi.

Autors locals per televisió

Això a banda, la programació cultural de Sant Jordi canviarà en relació al que és habitual. A Vilanova, la tradicional trobada amb autors i autores locals que hagin publicat enguany, que realitzen les biblioteques, enguany es transformarà en un espai televisiu a Canal Blau. També hi haurà hores del conte al Teatre Principal, amb inscripció prèvia, i parada de venda de publicacions del Museu Víctor Balaguer, al mateix equipament.

A Vilafranca, en paral·lel al mercat de llibres i roses, hi haurà mercat d’artesania, brocanters i pintors a la plaça de la Constitució. A més, per onzè any, es manté la trobada d’autors i autores del Penedès, amb una carpa on podran dedicar els seus llibres. Hi han estat convidats una trentena d’autors i autores, i han confirmat la seva presència Josep Giménez, Miquel Florido, Jordi Romeu, Jaume Font, Berta Jardí, Xavier Montaner, Ernald Martí, Anna Godoy, Mariona Rios, Quima Ricart i Rosa Maria Prat.

Troba el llibre amagat

A més, el 23 d’abril s’organitza una gimcana inspirada en el geocaching, que consistirà en trobar un seguit de llibres amagats en diferents racons del centre de la ciutat. Per trobar-los, caldrà seguir les xarxes socials de l’Ajuntament de Vilafranca i estar atent a les pistes que s’hi donin. La persona que trobi el llibre, se’l pot quedar. Així mateix, L’Agrícol organitza la presentació de tres llibres d’autoria penedesenca: el dia 20 es presentarà Et recordaré, de Miquel Florido, i el 23 el poemari Estacions elementals, de María Rodríguez Sandía, i l’assaig L’alè de Dionís, de Joan Cuscó Clarasó.

FER UN COMENTARI