El sentit de la DO Cava

0
1262

La situació general del cava va evolucionant amb la seva pròpia lògica, seguint una línia previsible. No és cap sorpresa tot el que està passant. El cava ha passat a ser una xifra. Més de 250.000.000 d’ampolles (2017). Podien ser 300 milions. És igual. Els números no tenen cap sentit quan es parla de la qualitat del vi, quan es parla d’un aliment natural, elaborat a partir d’un raïm fresc. Queda lluny l’eufòria dels anys 1980. Tot aquell desordre de productes massius va possibilitar la regió del cava. El sector professional del cava quedava totalment desprestigiat. Freixenet i Codorniu no lluitaven pel prestigi, no lluitaven per uns principis vitivinícoles, no lluitaven pel Penedès.

Tot el que pugui passar en els pròxims mesos tampoc serà cap sorpresa. Aniran sorgint conflictes, polèmiques, debats sense solució, propis d’un sector sense una base estratègica i una estructura professional. Es va pensar que el cava Premium seria una solució màgica. No ho va ser. No imagino una zona vinícola de prestigi posant un adjectiu de qualitat als seus productes. Si es va buscar el terme Premium, és que el desprestigi del cava era immens. Els elaboradors que produïen qualitat potser van quedar contents amb aquesta solució màgica. Després es va pensar que el Cava Paratge (un altre invent sense cap sentit) acabaria sent un estímul pels elaboradors de qualitat del Penedès. Hi havia por que les millors caves del Penedès deixessin la DO Cava i s’acabessin emparant a la DO Penedès, amb el Clàssic Penedès, o bé acabessin elaborant vins escumosos sense formar part de cap DO, o que fins i tot en poguessin crear una altra de nova. Tot el que està passant en el sector del cava ha perdut totalment la seva lògica. Corpinat és un intent més per buscar una solució a una DO que ja no té cap solució. Caldrà veure l’evolució de Corpinat. Tot apunta que la marca no serà acceptada per la DO Cava. Si fos així, els integrants (Recaredo, Gramona, Nadal, Llopart, Torelló, Castellroig) no podrien posar la seva marca col·lectiva a les etiquetes. Fa anys que treballen en aquest projecte. Seria una invitació a abandonar la DO. Corpinat no ha estat ben rebut al Consell Regulador. Aleshores, què passarà? Ho acceptaran? Deixaran, finalment, la DO Cava? Quines conseqüències tindria per a la DO Cava? Acabaria sent la regió de les grans empreses productores de gamma baixa? Quants episodis més s’hauran de viure per evidenciar el fracàs històric del cava?

La DO Cava no té cap valor. Ha estat un error històric. La marca cava hauria de desaparèixer. Un elaborador de cava em va respondre que no hauria d’haver existit mai. Si no s’analitza com a marca que ha perdut tot el seu prestigi internacional, totes les altres reflexions només serviran per eternitzar el conflicte. Potser les grans empreses viuen d’aquesta essència, d’eternitzar el conflicte amb el territori, amb els pagesos, de continuar negant el valor de la vinya. El cava va néixer sense el valor de les vinyes. I aquest ha estat el seu gran error. Si les vinyes haguessin tingut un valor, no s’hauria creat una ultra regió.

FER UN COMENTARI