El setmanari “Informes Baix Penedès” (1978-1983), un exemple de premsa plural

0
166

El 9 de febrer de 1978 va aparèixer el primer exemplar del setmanari Informes Baix Penedès sota la direcció del periodista tortosí Josep Bayerri Raga (1944), director i editor dels Informes Ebre (1978-1985). Per entendre l’aparició d’aquest setmanari, cal situar-nos un any abans, concretament el 15 de juny de 1977, quan tingueren lloc les primeres eleccions democràtiques a l’Estat espanyol després de la fi del règim franquista (1975). Aquesta nova realitat política va portar els socialistes Josep Bayerri i Josep Vidal Riembau, conegut com a Pep Jai (el Vendrell, 1917-1989), a ésser companys de campanya electoral i, en assabentar-se del projecte de Bayerri, Pep Jai no dubtà a traslladar-lo al Vendrell.

Bayerri va donar cobertura jurídica pel tal que el setmanari Informes Baix Penedès fos una realitat. Paral·lelament, al projecte s’hi sumaren diversos vendrellencs i vendrellenques que gratis et amore treballaren amb l’objectiu de “ser una tribuna d’informació i de debat obert i a l’abast de tothom, perquè tots els que vivim al Baix Penedès… hi col·laborem i hi diguem la nostra”. Foren molts els qui col·laboraren, redactaren i es dedicaren a tasques administratives durant sis anys per fer possible aquest projecte, fins i tot superant les dificultats que suposava escriure en un mitjà de comunicació durant la transició política i el restabliment de la democràcia. De fet, quan va sortir el primer exemplar, encara no s’havia ratificat la Constitució espanyola (6 de desembre de 1978) i encara existien els ajuntaments franquistes, ja que les primeres eleccions municipals democràtiques no van tenir lloc fins a l’1 d’abril de 1979.

Aquest ingent treball va finalitzar el 4 de maig de 1983 amb el número 271, quadre dies abans de les segones eleccions municipals. Aleshores el periodisme ja s’estava professionalitzant. El 1982 ja havien aparegut La Fura i el 3 de Vuit a Vilafranca del Penedès.

El 9 de juny es commemora el Dia Internacional dels Arxius amb l’objectiu de recordar la importància de la preservació de la memòria històrica i el dret de la ciutadania a accedir a la informació. L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ho celebra digitalitzant i donant accés, a Internet (portal XAC Premsa), al setmanari Informes Baix Penedès, una font primària i imprescindible per conèixer la nostra història més recent.

FER UN COMENTARI