El Vendrell acull l’estrena mundial de la ‘Missa de Glòria’ de Pau Casals

0
205
Presentació de l'estrena de la 'Missa de Glòria' a Barcelona. Foto: ACN / Guillem Roset

L’Església Parroquial del Vendrell viurà una vesprada molt especial el pròxim dissabte 2 de desembre, amb l’estrena mundial de la Missa de Glòria de Pau Casals. Es tracta d’una obra que Casals va escriure quan tenia 15 anys, el 1892, però que mai va ser estrenada. Ara, amb motiu del 50è aniversari de la mort del Mestre, l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell i la Fundació Pau Casals han decidit presentar aquesta obra en primícia.

El concert, que es farà a les 20.30 hores, comptarà amb les veus solistes de Mar Jordana (soprano), Josep Rovira (tenor) i David Guitart (baix), així com amb els cantaires de la Coral Càrmina, dirigida per Daniel Mestre. L’organista Mercè Sanchís serà l’encarregada de tocar l’orgue barroc de l’església que tocava el pare de Pau Casals.

Quan Casals va escriure aquesta peça, estava estudiant al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Malgrat la joventut del compositor, aquesta era ja una obra ambiciosa, que recollia l’ordinari de la missa catòlica i utilitzava un llenguatge amb influències de l’època, com les reminiscències belcantistes o la tradició de la retòrica pròpies de les misses corals dels segles XVIII i XIX. Casals va dotar l’obra d’un llenguatge propi, combinant moments d’intimisme, amb altres de grandiloqüència.

“Un moment únic” per homenatjar Casals

Des de la Fundació Pau Casals, el seu director Jordi Pardo, sosté que l’estrena és una “gran oportunitat”, perquè esdevindrà un “moment únic” per homenatjar a Pau Casals. El president dels Amics de l’Orgue del Vendrell, Xavier Mercadé, afegeix que poder fer aquest concert a l’església on el Mestre va aprendre a interpretar les primeres notes serà “una joia”. Les entrades per l’actuació ja estan disponibles en aquest enllaç.

El 2008, la Fundació Pau Casals va començar una tasca d’investigació, catalogació completa i digitalització de l’obra creativa de Pau Casals, que es conserva completament a l’Arxiu Nacional de Catalunya, per ser editada i posar-la a l’abast dels intèrprets. L’edició va anar a càrrec de l’Editoral Boileau, que ha publicat des d’aleshores 21 volums amb l’obra de Casals per a piano, veu i piano, cor, quartet de corda, quintet de corda, orquestra de corda, orquestra simfònica, conjunt de vents i cobla, amb més de 80 obres, incloent-hi aquesta Missa de Glòria.

 

FER UN COMENTARI