El vendrellenc Pere Ferrando i el vilanoví Xavier Güell historien els antics Torraires

0
570

Els historiadors castellers penedesencs Xavier Güell i Pere Ferrando acaben de publicar el llibre Els antics Torraires de Montblanc (Cossetània Edicions), que porta el subtítol “Molt més que unes colles castelleres locals”. A partir del buidatge de la premsa de l’època, d’informació municipal, d’arxius i de llibres d’escriptors del segle XIX, els autors descobreixen que el fet casteller al segle d’Or dels castells va molt més enllà de les dues mítiques colles vallenques, ja que a Montblanc hi va existir una colla que plantava castells de vuit i el pilar de 6, i que va tenir una vida de cinquanta anys.

Hi apareixen tres acotacions penedesenques. El primer, l’any 1879 els Torraires van actuar en solitari els tres dies de la festa major de Vilafranca; no hi van fer cap castell de vuit, “possiblement perquè l’afecció local (vinculada a una o altra colla vallenca) no els va ajudar”, explica Ferrando, van ser criticats per la premsa pel “poc” nivell, i no els van tornar a convidar. El segon, els primers anys de la colla, en què no tenia colla de grallers local, els acompanyaven grallers vendrellencs. I el tercer, s’ha identificat amb noms i cognoms la canalla de Montblanc que l’any 1895 va ajudar la Colla Vella de Valls en la seva actuació a la festa major del Vendrell, i gràcies a la qual va ser l’única de les tres colles vallenques que hi va actuar que van plantar castells de vuit per Santa Anna.

Pere Ferrando és vendrellenc, resident a Vilafranca, actual jurat del concurs de castells de Tarragona, i Xavier Güell és vilanoví i autor també de centenars d’articles i de llibres de temàtica castellera.

FER UN COMENTARI