El nou edifici del Vinseum ja està acabat, ara s’està treballant en el projecte museogràfic i en uns mesos s’abordarà també la proposta audiovisual. Per anar obrint boca i, al mateix temps, poder apropar el nou equipament a tota la ciutadania, el Vinseum programa des d’aquest cap de setmana visites guiades per mostrar com va evolucionant el muntatge museogràfic. Les visites seran dissabtes i diumenges a les 12 del migdia i tindran un cost de dos euros (les entrades es poden adquirir en línia des de la mateixa web del museu).

Tal i com estava previst, el muntatge museogràfic finalitzarà cap al mes de maig, però la inauguració haurà d’esperar fins a finals d’any, ja que, la part audiovisual del projecte, amb un paper protagonista a la proposta museogràfica (hi haurà més de 60 treballs audiovisuals al llarg dels 3.000 m2 d’exposició permanent), acumula retards ocasionats després d’haver hagut de repetir el procés de licitació. Mentre s’activa el nou equipament, a partir de dissabte s’estrenen les “Visites d’obres”, que aniran a càrrec de l’equip del mateix museu i permetran descobrir, setmana a setmana, les novetats que es van incorporant al projecte.

Es tracta d’una proposta cultural especialment adreçada al públic local, curiós per saber com avança el projecte del museu. La visita partirà de l’exposició Alcem la copa! per conèixer un resum dels objectius i continguts de la nova exposició estable i després accedirà al nou edifici visitant la planta baixa i el soterrani per imaginar com seran quan estiguin a ple rendiment. Les visites d’obres s’adaptaran en funció dels treballs de muntatge de la museografia, incorporant les novetats més destacades en el seu recorregut.  Una de les primeres novetats que podran gaudir els usuaris és la recuperació del mural de la vinya i el vi que el pintor Pau Boada va crear l’any 1960 i que ja llueix a la planta baixa del nou edifici, just darrere de la gran premsa.

15 milions d’euros
L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, destacava l’esforç de l’Ajuntament i de tot Vilafranca en el Vinseum: “és la gran inversió cultural de Vilafranca, probablement la més important que s’ha fet mai a la història de la ciutat pel que fa a cultura”, manifestava a la vegada que insistia que el nou equipament ha de ser “el pal de paller de la cultura vitivinícola i un catalitzador no només per la ciutat, sinó per tot el Penedès”.

Les obres del nou Vinseum van començar l’any 2007 i s’han estructurat en dues grans fases, una primera que va tenir com a objecte actuar en l’antic Palau Reial i una segona que ha estat la construcció del nou edifici. Aquesta segona fase ha tingut un cost de 7 milions d’euros, 4 dels quals han estat subvencionats per fons europeus, per la Generalitat de Catalunya i per la Diputació de Barcelona, mentre que els 3 restants han estat aportats per l’Ajuntament de les arques municipals. En total, entre les dues fases la inversió global ha estat de 15 milions d’euros.

Al seu torn, el president del Vinseum, Joan Tarrada subratllava que, un cop finalitzat el projecte, Vilafranca comptarà amb un equipament únic: “Caldrà moure’ns, hi ha molt camí per recórrer i l’hem de fer de la mà de diferents agents, però espero poder arribar als 85.000 visitants l’any 2025”, deia.

FER UN COMENTARI