El 2022 ha estat un any de rècord al Vinseum. L’equipament ha registrat un total de 32.704 visites a les quals s’hi han de sumar també les de la Taverna i les de la Casa de la Festa Major (cogestionada pel museu) amb la qual cosa aquesta xifra s’incrementa fins a les 53.380 persones i supera de lluny la dada de 2019, amb 36.507 visitants. Amb aquestes xifres, els responsables de l’equipament es mostren optimistes per al 2023, un any que vindrà marcat per la obertura del nou edifici, el qual finalment es preveu inaugurar el mes de novembre i no al maig com es preveia. Aquest retard respon a la repetició del procés de licitació del projecte audiovisual, que va ser impugnat i que fins dilluns passat no va sortir de nou a licitació. Tot i això, com que al maig les obres i el projecte de museïtzació estaran ja acabats, des del Vinseum s’ha anunciat que es programaran visites guiades al nou equipament per anar obrint boca (i portes) i poder explicar i mostrar-lo progressivament.

Retorn a la normalitat
Respecte al nombre de persones que han visitat i han participat en alguna de les activitats programades tant pel Vinseum com pels altres dos equipaments indicats, Xavier Fornos, director del museu, destacava que 2022 ha estat l’any de la “V” i s’ha recuperat amb escreix el que s’havia perdut de manera dràstica el 2020 i 2021. L’increment d’usuaris dels actes culturals de Vinseum va ser del 60% respecte a l’any anterior, destacant els festivals Vilapensa, Most i el Dia Internacional dels Museus com a grans esdeveniments que més persones han reunit.

El públic estranger ha retornat al Vinseum superant les xifres de 2019 i arribant a representar el 20% del total. D’entre tots els perfils de públic, però, el que més ha augmentat ha estat l’escolar, que ha crescut en 2.500 infants i joves. Aquest increment coincideix amb la posada en marxa d’una nova proposta educativa vinculada a la Casa de la Festa Major, així la represa dels tallers i activitats pròpies del Vinseum per aquest públic.

Amb la vista posada al novembre
El pla d’acció i tot el programa cultural de l’equipament previst desplegar aquest 2023 està marcat per la posada en marxa del nou Vinseum. Després d’anys d’obres, finalment enguany podrà obrir portes l’equipament totalment renovat, ampliat i amb un projecte museogràfic nou de dalt a baix que ha de convertir-lo en un equipament cultural de primer nivell per al país. “Serà un museu potent, un dels importants de Catalunya. Si aconseguim 50.000 visitants ja estarà dins dels 10 amb més visitants del país”, anunciava Xavier Fornos.

La inauguració de tot l’espai, com ja s’ha apuntat al principi, s’endarrerirà sis mesos, ja que un dels dos paquets que es van licitar i que correspon a la producció de tots els àudiovisuals va ser impugnat i ha calgut fer-lo de nou. Justament, la setmana passada va sortir de nou a licitació i segons els responsables del Vinseum si tot va sobre el previst, a l’octubre tota aquesta part del projecte hauria d’estar acabada. “Hem tret el plec nou ractificat, millorat i revisat per experts. Aquesta vegada no fallarem en el contingut i en la forma jurídico i adminsitrativa perquè ens hem curat en salut i ens acompanya empresa líder en aquest aspecte, i això ens fa estar tranquils”, comentava Xavier Fornos.

La inauguració i posada en marxa del nou Vinseum serà el punt d’inflexió d’aquest any per aquest equipament. Tota la programació cultural al seu voltant se’n veurà condicionada tot i que, com indicava Jordi Ribas, el responsable de programació, menys del que preveien en un principi. ” El programa d’activitats del 2023 ve marcat per uns quants ítems que han de permetre’ns mantenir el foc viu fins que s’inauguri el nou museu”, indicava. I aquests ítems passen per l’exposició “Alcem la copa”, per la primera exposició del nou cicle del Vinseum i per les tres fites destacades del calendari de l’equipament: Vilapensa, Most i DIM.

Pel que fa a l’exposició “Alcem la copa”, que és la que es pot veure actualment, s’allargarà fins al mes de maig i al voltant de la qual es programaran algunes accions “que permetran anar entrant a poc a poc al nou edifici malgrat que no estigui enllestit del tot”. La primera expoció temporal del nou Vinseum es programarà pel desembre i sota el títol  “116 vides, testimonis de la vila medieval” la protagonitzaran els 116 esquelets que van ser trobats sota de l’edifici de Cal Pa i Figues quan es va enderrocar i que van desencadenar en una excavació arqueològica que va permetre entendre millor com era la vida de la Vilafranca de fa 400 o 500 anys.

Quant al Vilapensa, que arriba enguany a la sisena edició, se celebrarà de l’11 al 16 d’abril i versarà al voltant de “La mort: llums i obres”, el Most tindrà lloc del 2 al 12 de novembre, mentre que el Dia Internacional dels Museus s’allargarà del 12 al 21 de maig. “Volem que DIM sigui motiu per ensenyar alguna cosa més del nou Vinseum, per això preveiem que durant aquella setmana puguem ensenyar alguns espais nous i espais disponibles que ens permetin mostrar força el nou equipament”, explicava Ribas. De fet, des del mes de febrer cada cap de setmana s’oferiran visites d’obres guiades per tal d’anar veient com la nova museografia va ocupant espais del Vinseum i com van avançant tots els treballs del projecte.

A banda d’aquestes activitats, el programa per aquest any continuarà apostant per la Pantalla al Vinseu, amb projeccions del cicle Arxiu Most i col·laboracions amb altres esdeveniments i entitats vinculades, pels tallers familiars trimestrals, per les presentacions de llibres publicats per editorials dedicades a la cultura del vi, pel cicle Tertúlies d’estiu als cellers, pels tastos a la Taverna i per moltes altres activitats en col·laboració amb entitats de la vila com el Jazz Club Vilafranca, la llibreria La Cultural, el Casal Popular La Gueralda, el festival EVA, l’Arxiu Comarcal i la biblioteca Torras i Bages o la Universitat de Barcelona.

 

 

FER UN COMENTARI