El VINSEUM treu la pols a unes premses de vi de gran valor patrimonial

0
573
El trasllat de les premses. // VINSEUM

L’equip de conservació i restauració del Museu de les Cultures del Vi i la Vinya de Catalunya, el VINSEUM, està recuperant unes premses de vi dels segles XVI i XX de grans dimensions que s’incorporaran a les noves instal·lacions del museu.

Les nou premses s’estan traslladant precisament ara perquè un cop construït el nou VINSEUM, que guanyarà 3.500 metres quadrats, l’entrada de les premses seria molt complicada: cadascuna d’elles té un pes d’entre quatre i cinc tones, i la més gran té una llargada de nou metres i una alçada envejable de cinc metres.

Segons el projecte museogràfic que ha proposat l’estudi Varis Arquitectes, les premses se situaran entre la planta baixa i la primera planta: la gran premsa de biga, que data del segle XIX i té els seus orígens a Cunit, s’ubicarà a la planta baixa del nou edifici, i les vuit premses restants es col·locaran a la primera planta. Un cop situades aquestes peces de gran valor, es continuaran fent les obres al seu voltant

Algunes de les premses havien estat exposades al museu fins l’any 2010, però des de llavors que es trobaven a les reserves del centre. Ara, revisades i correctament datades i identifcades, passaran a formar part de l’exposició estable del nou edifici, que es preveu inaugurar cap al segon semestre del 2022.

Les obres han patit un retard de dos anys causat per la descoberta d’una necròpolis amb un centenar d’esquelets del segle XIV i conflictes en l’adjudicació de les empreses constructores. L’actuació té un pressupost de quatre milions d’euros, la meitat dels quals s’ha finançat amb fons europeus.

FER UN COMENTARI