El Penedès ha estat destí per a moltes famílies del país aquesta Setmana Santa. Segons l’Associació Masies del Penedès, que agrupa 30 allotjaments rurals (masies, cases de pagès i cases rurals independents), l’ocupació ha estat del 86%, alhora que puntualitzen que no és una dada del tot real: “El 86% dels allotjaments han estat ocupats, però la capacitat de les cases és superior a la que es permet ara a causa de les restriccions per la covid-19”, indica Àngels Monteagudo, presidenta de l’entitat.

Visitants de l’àrea metropolitana

La xifra d’ocupació és similar a la que es va registrar l’any 2019, tot i que enguany, segons explica, els hostes han arribat amb més ganes que abans: “En general, per Setmana Santa sempre omplim, però aquest any hem notat que hi havia moltes ganes de venir, de poder gaudir de la natura i de l’aire lliure. Quan es va anunciar que per Setmana Santa s’aixecarien les restriccions de mobilitat, vam notar un gran augment de reserves i moltes ganes de la gent de venir a les masies a desconnectar”, comenta Monteagudo, que també indica que els visitants perceben els allotjaments rurals “com entorns segurs”.

Pel que fa a la procedència dels hostes, segons l’Associació Masies del Penedès, ha estat majoritàriament de l’àrea metropolitana de Barcelona: “Aquests dies els visitants han voltat i s’han mogut molt per les nostres comarques. Han gaudit de l’aire lliure, han fet activitats enoturístiques, visites culturals, han comprat als pobles, han menjat a restaurants…”.

Preocupats davant la incertesa

Els usuaris d’allotjaments rurals perceben aquests com un espai segur. Això ho fa el fet que, segons indiquen des de Masies del Penedès, són cases grans, amb zones exteriors àmplies i amb grans mesures higièniques i de neteja. Segons l’entitat, els propietaris de masies i cases rurals han fet un gran esforç per adaptar els allotjaments a les mesures de seguretat requerides d’ençà de la covid-19: “Només amb neteja tenim moltes més despeses que abans, i en molts casos s’han hagut de fer inversions importants per separar espais comuns”, manifesta Monteagudo.

Mentre han estat aixecades les restriccions de mobilitat, el sector del turisme rural s’ha mantingut gràcies als visitants del país. Tot i això, al Penedès també hi ha cases que en estar més adreçades al turisme internacional han patit fortament les conseqüències del tancament de fronteres.

Ara la principal preocupació del sector és la incertesa de no saber fins quan s’allargarà el confinament comarcal. Masies del Penedès forma part de Turalcat (Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya) i a través d’aquesta entitat tenen previst fer pressió al govern “perquè puguin venir a les cases les ‘bombolles’ que tinguin reserves. És una manera de no haver de tancar els negocis i que la gent pugui gaudir de la natura i l’aire lliure sense aglomeracions com les que veurem a parcs de Barcelona i la seva àrea metropolitana”, expliquen.

FER UN COMENTARI