Del 15 al 21 d’abril se celebrarà, a Vilafranca del Penedès, la setena edició del Vilapensa. Enguany la temàtica que vertebrarà aquest festival filosòfic serà “Els altres“, un terme ampli que, tal com ha apuntat la seva codirectora, Marta Palacín, en funció des d’on es pronunciï, pren una forma o una altra: “Tots som algun altre en algun moment i, alhora, còmplices de la norma”, ha indicat.

Enguany el Vilapensa programarà 20 actes protagonitzats per 32 persones convidades (16 homes i 16 dones) i que començarà amb la conferència “La frontera alegre, el contacte amb l’altre”, a càrrec dels periodistes Vicent Partal (director de Vilaweb) i Isabel Galí (corresponsal de TV3 a París). El festival abordarà “Els altres” des de dimensions diverses, des de la mateixa filosofia amb la conferència “Biaixos cognitius amb què pensem”, a càrrec dels filòsofs i investigadors Sergi Oms i José Díez; des del feminisme, amb la taula rodona “L’alteritat des del pensament i l’acció feministes” en què hi participaran les filòsofes Teresa Hoogeveen, Hypatia Pétriz i Lorena Fuster; des de les arts escèniques, amb la conferència “Els altres premoderns” amb l’escriptor Raül Garrigasaït i l’actriu Clara Cols; o des de la bioètica, amb la jornada “Nos-altres cuidem-nos”, organitzada conjuntament pels Comitès d’Ètica Assistencial del Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny, del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf i el Vilapensa.

El festival el clourà, el 21 d’abril al Teatre Cal Bolet, l’estrena de “Les bacants”, una obra de teatre basada en l’última gran tragèdia d’Eurípodes. Es tracta d’una coproducció del Vilapensa i La Casa dels Clàssics, interpretada per Màrcia Cisteró, Antònia Jaume i Marta Ossó, i dirigida per Albert Arribas que després de Vilafranca començarà una gira pel país.

Completen el programa conferències, col·loquis, sessions de cinefòrum, exposicions de fotografia, concerts i fins i tot un sopar filosòfic. Jordi Sàbat, codirector del festival, destaca la importància que té per al Vilapensa comptar amb la complicitat d’entitats locals i nacionals per enriquir el programa: “Des del primer dia ha estat una prioritat conxorxar-se amb entitats de Vilafranca, de la comarca i de fora per promoure la col·laboració i fer avançar el festival”. Sàbat, que aquest any comparteix el pes de la direcció del Vilapensa amb Marta Palacín, insisteix també en què tots els actes que es programen estan pensats per al públic: “Accedir a la cultura ens fa més bons ciutadans”, rebla.

Josep Monserrat, professor de Filosofia de la Universitat de Barcelona i director de la Càtedra UB Llorens i Barba. Ciutat de Vilafranca, ha subratllat com el festival, així com els eixos temàtics de cada edició, són propostes arriscades: “El Vilapensa sempre ha volgut viure en el risc: risc en el format i proposta, risc en les temàtiques, en els convidats… Això respon a una ciutat que vol pensar-se i pensar”. L’alcalde de la ciutat, Francisco Romero, ha agraït “l’aportació cabdal” de Jordi Sàbat en tots aquests anys al capdavant del festival “per la inspiració i la capacitat operativa per posar-lo en marxa” i ha fet valdre l’oportunitat que brinda el Vilapensa d’abordar reflexions globals per donar resposta a reptes locals.

Les entrades per a totes les activitats del Vilapensa ja es poden reservar a través de la web del festival (www.vilapensa.cat).

FER UN COMENTARI