El carrer de la Palma, epicentre dels conflictes de la processó del dia 30. // FOTO: LA FURA

La passada setmana es celebrava a Vilafranca la Diada de Sant Fèlix, on hi ha hagut constància d’un incident masclista en el qual una periodista de Penedès Televisió ha estat agredida sexualment per part d’un casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, mosso d’esquadra i veí de la comarca del Baix Penedès.

Un cas entre tants

Aquesta no és, però, una actitud aïllada: durant la Festa Major de Vilafranca hi ha desenes de denúncies per violència masclista i la diada castellera és un dels moments més conflictius. De fet, aquest any els balls de la festa major, col·lectius feministes i simpatitzants s’han organitzat per donar resposta a les agressions reiterades que patien cada Sant Fèlix al vespre durant la processó, en la qual diversos individus, la majoria membres de les colles castelleres participants a la diada, es dedicaven a colpejar les figures del Drac i l’Àliga, Gegants, Nans, Cotonines i Capgrossos, a molestar els balladors i balladores i a tenir actituds masclistes i de violència sexual vers les balladores i les dones del públic assistent.

Per aquest motiu a la processó de Sant Fèlix d’enguany els balls van decidir esperar-se a l’inici del carrer de la Palma, on tenen lloc la majoria d’agressions, i reprendre la processó un cop estiguessin tots reunits, sense ballar davant el bar on, des de fa anys, es desenvolupen aquests conflictes masclistes i incívics. Només el Drac i els Diables van passar amb el foc encès per obrir pas a la resta de balls, que van rebre el suport de la majoria del públic mentre passaven sense ballar per aquest carrer del centre de la vila.

De manera paral·lela, una trentena de dones es van organitzar per ocupar l’espai més conflictiu del carrer i situar-se a banda i banda dels balls per tal d’assegurar la seva integritat i garantir-ne un pas ràpid. A més, diversos agents de la policia local van acompanyar el seguici al voltant de Sant Fèlix i les autoritats.

Els balls havien anunciat prèviament i a través d’un manifest conjunt la seva decisió de respondre a les agressions i a la inacció de l’Ajuntament. El manifest, sota el lema “El vostre incivisme no ens deixa ballar”, narrava les agressions i manques de respecte que patien tots els balls, entre les quals també hi ha els intents de manipular les armes de foc dels trabucaires i l’aixecament de faldilles de les balladores. Els balls definien com a “intolerable” que aquestes agressions tinguin lloc i criticaven “la indiferència i la no operància de les autoritats”.

FER UN COMENTARI