Els Castellers de Vilafranca esperen poder començar a assajar a principis de juliol i anuncien que un cop tinguin el vist-i-plau de la companyia asseguradora, podran començar. Ho faran en grups de 30 castellers i calculen fer assaigs cada dia sense que cap dels grups coincideixi. En total calculen que passaran per Cal Figarot entre 150 i 200 castellers i insisteixen que en els assaigs hi podran participar tots els membres de la colla, excepte els que siguin considerats població de risc. En funció de com vagi avançant la situació, els grups s’aniran ampliant o reduïnt.

Els castellers expliquen que d’acord amb el protocol de la Coordinadora de Colles Castelleres i seguint la normativa vigent, han consultat a epidemiòlegs i experts en protocols d’altres esports de contacte per creat el seu propi protocol. D’aquesta manera,  durant els assaigs es controlarà l’aforament, tots els castellers s’hauran de rentar amb gel hidroalcohòlic mans, braços i peus, es mantindrà la distància de seguretat i en el moment de muntar el castell tothom es posarà la mascareta. A més, la roba es ruixarà amb un producte desinfectant i a l’espai d’assaig es reforçarà la neteja.

Pel que fa a la dinàmica dels assaigs, Carles Mata, el president de la colla anuncia que “ens hem d’adaptar a les circumstàncies, ara és com si haguéssim de fer una casa per la teulada per això hem de començar a treballar pel pom de dalt i anar definint el tronc per acabar amb la pinya”.

“No ens imaginem Sant Fèlix sense castells”

El cap de colla, Sisco Benet insisteix en la conveninència d’adaptar-se a la situació actual: “Els Castellers de Vilafranca sempre ens hem adaptat a totes les circumstàncies”, comenta. A la vegada,  apunta que, pels verds, aquest any es poden veure castells a plaça: “Les actuacions són l’única part que no depèn de nosaltres, perquè la responsabilitat és dels organitzadors, si ells són capaços d’establir un control d’accés, no veiem perquè no hi poden haver castells”. Des dels Castellers s’apunta que per fer castells que no siguin nets caldria aplicar uns protocols similars als que regeixen altres esports de contacte com el futbol (proves de Covid-19 als castellers, desinfecció personal i de l’espai, etc.).

Davant la pregunta de si per Sant Fèlix es veuen a plaça fent castells, Benet és optimista: “No ens imaginem un Sant Fèlix sense castells. Hem d’afrontar els reptes que ens ha plantejat aquesta situació amb seny, tot i que, insisteixo, la responsabilitat d’una diada castellera no recau en les colles”.

Noves mascaretes

Els verds han presentat també les mascaretes que lluiran tots els seus castellers i que també vendran per 5 euros a tothom que en vulgui. El disseny està basat en la seva vestimenta i inclou una franja blanca com el pantaló, una altra de negra com la faixa i una superior de color verd com la camisa. A més, en els dos laterals incorpora una taca amb el mocador casteller i el logotip de la colla.

Les mascaretes no són l’única novetat que han presentat els Castellers de Vilafranca per aquesta temporada. Carles Mata, ha explicat que un dels objectius de la nova junta per aquest mandat és reduir els residus que es generen a Cal Figarot a causa que tota l’activitat social que s’hi du a terme. És per això que han presentat un got reutilitzable que vendran per un euro. El got no serà reutilitzable, ja que els diners que recaptin de la seva venda es destinaran a alguna entitat social de la comarca. Per ara s’ha presentat un got amb la imatge de la primera torre de 9, de la qual enguany es commemoren els vint-i-cinc anys, i el lema “Més verds que mai”. Els Castellers preveuen fer diferents models perquè la gent pugui anar fent tota una col·lecció.

FER UN COMENTARI