Els Castellers de Vilafranca planten a Sitges l’inèdit i heterodox 10 de 8

0
1303

Els qui diumenge al migdia van ser a Valls i a la tarda a Sitges –i de vilafranquins, en van ser uns quants– van poder presenciar en un mateix dia l’estrena de dos –tres– castells inèdits: els dos tresos de nou sense folre carregats per les dues colles vallenques i el 10 de 8 que descarregaven els Castellers de Vilafranca.

Efectivament, descartat el 3 de 10 anunciat per la colla quan la diada estava prevista en dissabte (es va traslladar a diumenge per no coincidir amb la manifestació convocada a Barcelona a favor de l’alliberament dels presos polítics), i també sense portar cap gamma extra en cartera, els verds van plantejar una diada de castells de nou bàsics i la van rubricar amb un castell nou, que portaven setmanes preparant, que fuig de l’ortodòxia castellera i que caldria situar-lo en ordre jeràrquic a l’altura dels castells de vuit de gamma alta.

Ja a Sant Francisco havien completat uns quants 10 de 7 que presagiaven el salt al vuitè pis d’aquesta triple estructura: consta d’un quatre de vuit central, amb dos tresos a banda i banda, agafats en forma de quatre. Requereix tres poms de dalt i, com quan bastien el 9 de 8, els penedesencs el realitzen amb una única enxaneta que encavalca successivament els tres pollegons. Requereix també tenir una bona dosi de fons d’armari: deu baixos, vuit crosses, deu segons, deu terços, etc. I dues rengles centrals reforçades, que aguanti les batzegades que puguin venir del darrere.

La construcció, assolida després d’un primer intent desmuntat, va pujar moguda, a bon ritme i les tres estructures compassades, i afegeix un cromo nou a la col·lecció de castells assolits per la colla. Va arribar després d’un 3 de 9 amb folre descarregat a la segona (l’intent amb què van obrir plaça es va desmuntar), del 4 de 9 amb folre i del pilar de 7 folrat.

Els Xicots de Vilafranca també actuaven a la diada de la Jove de Sitges, amb una actuació modesta, en què el 4 de 7 amb agulla va ser el millor castell, que van acompanyar dels castells de set bàsics.

FER UN COMENTARI