ACN.- Els costos de producció del quilo de raïm continuaran augmentant aquesta pròxima verema, segons l’estudi presentat dimarts pel Departament d’Acció Climàtica a la Taula de cogestió del Cava celebrada a Vilafranca i en la qual van participar tots els agents agrícoles, empresarials i de l’administració. Els costos de producció del quilo de raïm per a la verema d’aquest any se situen en 0,44 euros en la varietat xarel·lo i en 0,47 euros per al macabeu. Pel que fa a la parellada, aquesta se situa en 0,5 euros el quilo. De mitjana, són aproximadament uns 12 cèntims més que les dades d’ara fa un any.

Si les xifres es traslladen al cost de producció del vi base per a cava
–calculant que de cada 100 quilos de raïm surten 66 litres–, s’estima que el cost total d’un litre de xarel·lo (que suma el cost de producció i el cost d’elaboració) és de 0,93 euros, mentre que el d’un litre de macabeu és 0,96 euros. En el cas de la parellada, és d’1,02 euros.

Els preus pugen de mitjana un 26%, segons ha detallat el Departament d’Acció Climàtica. Un dels motius és l’actualització segons l’IPC interanual de Catalunya, del 3,9%. La resta de l’augment es deu a l’increment dels preus de l’energia, els combustibles i els productes fertilitzants. Així, la Generalitat xifra que el preu per cobrir despeses oscil·la entre els 0,62 i els 0,67 euros, en funció de la varietat. Uns imports que el conseller David Mascort ha recordat que són d’obligat compliment com a preu mínim que els cellers han de pagar als pagesos.

L’estudi de costos de producció l’ha elaborat novament el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA).

56.500 euros en multes
Mascort ha recordat que els cellers han de pagar com a mínim els preus estimats a l’estudi presentat aquest dimarts, ja que la llei estatal de la cadena alimentària prohibeix pagar per sota del que costa la producció. En aquest sentit, ha recordat que el Departament té “eines suficients” per supervisar i garantir aquest compliment.

“En general tothom ho fa bé, però el sector agraeix que es posi una mica d’ordre quan algú no segueix la normativa”, ha apuntat el conseller. Durant els darrers dos anys, Acció Climàtica ha fet una vintena d’inspeccions en plena verema. D’aquestes, sis van ser a productors i dotze es van fer a cellers. En total es van revisar 74 contractes, dels quals un 93% eren correctes. Així, hi va haver 13 infraccions greus: 12 per pagar fora de termini i una per manca d’un preu cert. El Departament ha obert expedients sancionadors, amb una proposta de multa de 56.501 euros.

Per aquesta verema, el conseller ha anunciat la posada en marxa d’una unitat específica d’inspectors per al sector vitivinícola, ja que fins ara la supervisió era per part de la unitat CADECAT, de control general de les relacions de la cadena alimentària.

Ajudes per la sequera
Finalment, Mascort també ha garantit als pagesos i elaboradors que aviat hi haurà un tercer paquet d’ajudes econòmiques per compensar les pèrdues provocades per la sequera. Ha explicat que anunciaran l’import i el període de sol·licituds quan tinguin “dades exactes” de l’afectació a la vinya, l’olivera i la fruita seca.

FER UN COMENTARI