“Els dies se’n fan llargs”

0
479

Durant aquests mesos posteriors al confinament he anat topant pel carrer, i als pocs esdeveniments culturals que s’han anat celebrant a la comarca, amb un reguitzell de persones veteranes que conec personalment o amb qui he tractat a causa de la meva trajectòria professional. I pràcticament totes, independentment de si són més o menys inquietes, han coincidit a comentar que els dies se’ls estan tornant llargs.

És curiós que es produeixi una circumstància com aquesta quan, precisament al final de la vida, és quan més conscient s’és que l’existència és un sospir i que, quan te n’adones, ja ha passat. A més, l’expressió “fer-se el dia llarg” –pel que expliquen– no significa el mateix per a tots plegats.

De vegades, té a veure amb el fet d’haver reduït fins a l’essència les sortides al carrer, ja que –argumenten– s’han de sortejar una sèrie de condicionaments que fins ara no existien i que és més complex que mai comunicar-se a causa de l’ús d’una mascareta que, encara que necessària, no permet, d’una banda, reconèixer les persones i, d’una altra, veure’n l’expressió o el gest de la cara, que tan bé va quan, per exemple, s’és dur d’oïda.

En altres ocasions es relaciona amb la desaparició sobtada dels espais de trobada col·lectiva on, fins ara, es fomentava la socialització i, fins i tot, n’hi ha que fan referència a les conseqüències psicològiques d’un confinament que, tot i els casos en què s’ha estat capaç d’evolucionar i passar a conviure amb una dosi de por ajustada a la realitat, ha deixat un pòsit de desconcert i desànim que, en certa forma –reflexionen–, paralitza.

Com que la sensació que els dies es fan llargs no aporta més temps de vida, les persones amb les quals he interaccionat estan mirant d’omplir d’instants de qualitat aquestes jornades que a partir d’ara, amb la reducció d’hores de sol, seran –com lamenten– eternes. Perquè, assenyalen, no volen que el seu dia a dia sigui ple de coses sinó que volen tornar a tenir l’oportunitat de continuar assaborint experiències i aprenentatges, a voltes compartits, que els aportin distracció, enriquiment, saviesa i bon rotllo.

FER UN COMENTARI