Els drets de les dones durant la Segona República

0
51

Malgrat el confinament i haver suspès totes les activitats de l’Abril republicà, el dia 14 segueix essent el dia de la República. Des de Garraf per la República ho volem recordar, ressaltant un aspecte important. Després de la proclamació de la República el 14 d’abril del 1931, les dones vàrem veure canvis importants en les nostres vides. Van tenir lloc debats sobre els nostres drets i moltes reivindicacions es van poder aconseguir. Es va legislar sobre:

  • Dret al vot
  • Accés a l’educació en igualtat
  • Reconeixement del matrimoni civil i eliminació del delicte d’adulteri
  • Llei de divorci a Espanya
  • Llei de l’avortament, que va arribar a ser aplicada a Catalunya

Van ser unes lleis que van posar-nos en igualtat de condicions respecte d’Europa i ens convertiren en referència en legislació. Amb aquests avenços va començar a canviar la submissió tradicional de les dones. Va augmentar considerablement la presència a la vida pública, normalitzant-se la igualtat de drets i oportunitats que els drets humans ens atorguen.

Malauradament, la victòria de Franco després del cop d’Estat i de la Guerra Civil va derogar totes aquestes lleis. Anys més tard, el naixement del Moviment Democràtic de les Dones, el 1965, suposa l’inici, altre cop, de les mobilitzacions feministes. Després, el 1975 l’ONU declarava l’Any Internacional de la Dona, i la Plataforma d’Organitzacions Feministes fa públics els seus objectius i activitats. El debat feminista a gran escala social va ressorgir en la dècada dels 80. I ara més que mai és necessari, per tal de no perdre els avenços conquerits. I també per seguir avançant, ja que la realitat ens demostra dia a dia que encara hi ha molt de camí per a recórrer.

Neus Benavent i Vallès, presidenta de Garraf per la República

Vilanova i la Geltrú

FER UN COMENTARI