Eines de bricolatge, crosses, material d’acampada… són alguns dels estris que s’utilitzen puntualment i que acostumen a passar tot l’any tancats en un armari. Les biblioteques de les coses neixen per oferir aquesta mena d’articles en préstec i evitar que s’hagin de comprar i que s’acabin fent malbé per poc ús.

A Santa Margarida i els Monjos volen impulsar-ne una i, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que es va celebrar fa uns dies, l’Ajuntament va programar una xerrada per explicar la iniciativa i, alhora, fer una crida perquè tothom interessat pugui inscriure-s’hi com a voluntari i començar a tirar endavant el projecte.

La idea neix de la mà de la regidoria d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament i la voluntat és aprofitar l’experiència del Banc del Temps, com a projecte comunitari existent al municipi i amb funcionament des del 2014, per poder-lo desenvolupar.

Què és una biblioteca de les coses?

Les biblioteques de les coses neixen a partir de la constatació que ens hem acostumat a acumular objectes a casa que gairebé no fem servir però ocupen espai, costen diners i acabaran esdevenint residus. Davant d’això, l’alternativa és que en lloc de comprar tant, s’aposti pel consum compartit. I una de les vies per promoure aquesta pràctica és a través d’una biblioteca on en comptes de llibres hi ha objectes de tota mena.

D’aquesta manera s’aconsegueix que els objectes arribin al final de la seva vida útil, s’eviten generar residus innecessaris, es promou el consum conscient, el reciclatge, es redueix la despesa i, alhora, es dinamitza el teixit social i es crea comunitat.

D’experiències de biblioteques de les coses n’hi ha desenes arreu del món, tot i que el país capdavanter és Canadà. N’hi ha que estan especialitzades en un àmbit concret (en cures, en bricolatge, en material esportiu i, fins i tot, en corbates per poder anar a entrevistes de feina mudat) i n’hi ha altres de més genèriques, amb objectes de tota mena. Pel que fa al sistema de préstec, també és divers, ja que hi ha biblioteques totalment gratuïtes, altres de les quals cal fer-se soci i altres en què es paga un preu per lloguer.

A Catalunya existeix una biblioteca de les coses al barri de Sant Martí de Barcelona. La va impulsar la cooperativa Nusos i una representant de l’entitat va ser la que es va encarregar-se d’explicar la iniciativa davant el públic dels Monjos.

FER UN COMENTARI