Els pagesos catalans guanyen les eleccions al Consell del Cava

0
1845

Èxit total entre la pagesia catalana en les eleccions al Consell Regulador del Cava que han tingut lloc dijous arreu de l’Estat. Segons dades encara no oficials, els sis vocals corresponents a la pagesia han estta per a la candidatura unitària que formaven Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès, de manera que ni la candidatura de Requena (País Valencià) ni la d’Extremadura hauran entrat a tenir representació al plenari de la DO.

Poca participació a fora

La clau de la victòria absoluta de la coalició catalana és que a les quatre meses de fora de Catalunya, la participació va ser inferior a la que s’esperaven. La participació, segons dades oficioses, ha rondart el 40% (hi havia 6.368 censats), a Catalunya el suport a la candidatura unitària ha estat abassegador, mentre que fora de Catalunya ha estat més testimonial.

En joc hi havia sis vocalies corresponents a la pagesia: tres per a no socis de cooperatives, dos de socis de cooperatives i un d’elaboradors de vi base. Quant als cellers (sis vocals més), no hi ha hagut eleccions perquè van presentar candidatura única, amb Freixenet, Codorniu, Juvé Camps, Pere Ventura i Família, Sumarroca i Celler Carles Andreu.

A tall d’exemple, al cens B, corresponent a pagesos no adscrits a cap cooperativa, i on s’havien presentat tres candidatures, la coalició catalana ha rebut 931 vots, sis dels quals eren d’Almendralejo (Extremadura) i 8 de Requena (País Valencià). La participació ha estat del 44% a Requena i del 36% a Almendralejo.

Val a dir que hi havia 13 meses electorals, de les quals cinc eren al Penedès (dues al Centre Àgora de Vilafranca, una al casal d’entitats de Sant Sadurní, una a la sala polivalent de Sant Martí i una al centre polivalent de l’Arboç), quatre més en altres localitats de Catalunya (dues a Valls, una a Montblanc i una a Sant Martí de Maldà) i quatre fora de Catalunya (Logronyo, Carinyena, Requena i Almendralejo).

D’altra banda, a una hora i mitja de tancar els col·legis electorals, Corpinnat ha fet públic un manifest a favor d’una remuneració adequada del raïm, de la distinció dels vins en funció de la procedència, d’eliminar les marques blanques i l’estratègia low cost, en contra de la manca de zonificació i a favor de la qualitat i el prestigi del món del cava.

FER UN COMENTARI