Els verds no poden revalidar la victòria al concurs de Tarragona

0
1683
3 de 10 descarregat pels verds (foto: Castellers de Vilafranca).

Els Castellers de Vilafranca no han pogut revalidar avui la victòria al concurs de castells de Tarragona. Un gran 3 de 10 amb folre i manilles descarregat i la torre de 8 carregada no han estat suficients per doblegar una Colla Vella de Valls que han fet la millor actuació de tots els temps en un concurs de castells, en completar el 4 de 9 i la torre de 8 sense folre i carregar el 3 de 10. L’hegemonia verda ha durat 16 anys, vuit concursos.

El que s’ha vist aquest diumenge al Tàrraco Arena és un bon resum del que ha estat la temporada 2018. Els Castellers tenen el castell de deu, hi confien i no desaprofiten ocasió per plantar-lo. I això que durant l’ascens la cassoleta va tenir una lleu relliscada. El 3 de 10 era una roca. Era el tercer que descarregaven aquest any. Ningú més ho ha pogut fer fins ara.

La torre de 8, fins a carregar molt bé. Descarregar-la ja és un altre món. L’han plantat després de desmuntar-ne un peu. Mai ha estat quieta del tot, durant la pujada, però s’aguantava bé. Fins que a la sortida de la canalla s’ha mogut més del compte per dalt, això ha repercutit en tota la fràgil estructura i ja no s’ha pogut redreçar. Guanyar el concurs, tenir opcions, passava per descarregar-la. I com per Sant Fèlix, només s’ha coronat. Ni s’ha celebrat.

El 4 de 10, per ara és una quimera. Assolir-lo els hauria fet entrar al concurs en tercera ronda, però ha quedat lluny d’assolir-se. N’han desmuntat el peu un cop, amb quints col·locats i bones mides, perquè la canalla ha dit que no pujava. Amb algun canvi al pom de dalt, que no ha arribat a pujar, l’han intentat tot seguit, sense marge d’error. Calia completar-lo, com fa dos anys. Però amb setens es veia que anava de mal borràs i han ordenat desmuntar-lo. Ja no hi han sigut a temps.

Sense més trumfos a la baralla i quan els rosats ja havien descarregat els dos castells nets, els penedesencs han renunciat a seguir una lluita. I la Vella ho ha rematat carregant el 3 de 10. Per sumar punts, per acabar amb tres castells, per acabar segons, els Castellers han tirat en quarta ronda la torre de 9 amb folre i manilles. Onze, ja, en porten de descarregades aquest 2018. El tenen ben apamat, per bé que les circumstàncies especials del dia han fet que hagués de ser més lluitat de l’habitual. Finalment, doncs, la colla vallenca ha fet honors a com li ha anat tota la temporada, sempre dues passes per davant de la resta de colles, i ha tornat a aixecar un trofeu que de 2002 ençà era patrimoni exclusiu dels de verd.

Per darrere hi han quedat, tercera, la Jove de Tarragona (5 de 9, 3 de 10 carregat i 9 de 8), seguida dels Capgrossos de Mataró (3 de 9, torre de 9 i 5 de 9), la Joves de Valls (torre de 8 carregada, dos intents desmuntats de 4 de 9, 3 i 4 de 9 folrats), els Xiquets de Tarragona (tripleta màgica) i els Castellers de Sants (3 de 9 carregat, 3 de 9, torre de 9 carregada i 4 de 8).

Val a dir que la normativa de només comptabilitzar un castell carregat, amb l’objectiu de millorar la seguretat i evitar llenyes, no ha funcionat: dels 45 castells intentats, 12 han caigut, el 26,6%.

FER UN COMENTARI