Els verds porten la novena torre de 9 de l’any a Tarragona

0
1113

Hi va haver uns anys, a partir de la segona meitat dels 90, que va fer fortuna el terme “tripleta vilafranquina”. Abans s’havia qualificat els 3 i 4 de 9 amb folre i 5 de 8 com a “tripleta màgica”. La va assolir per primer cop la Joves de Valls al concurs de 1992, però de seguida va ser superada per ella mateixa (i altres colles) en bastir la torre de 9 amb folre i manilles. Al 1995 els Castellers de Vilafranca van plantar per primer cop al segle XX el 4 de 8 amb agulla, i l’any següent el van ajuntar per primer cop als 3 i 4 de 9 amb folre, en una època en què cap altra colla puntera tenia l’espadat de qualitat. El domini dels pilars i dels castells de nou bàsics, quan els gamma extra encara eren escadussers, va fer que s’encunyés el terme “tripleta vilafranquina”, amb la qual “guanyaven” pràcticament totes les diades de nivell.

Enguany, però, es podria anomenar tripleta vilafranquina una altra combinació: la dels dos castells de nou bàsics, més la torre de 9 amb folre i manilles. En l’any en què els verds han arribat -i superat- a les 100 torres de 9 descarregades, els de Cal Figarot l’han fet set vegades. A manca de pilar i d’altres magnes castells, que només es poden portar a plaça en diades molt puntuals, els Castellers exhibeixen el seu domini de la torre de 9 arreu on actuen.

La darrera ocasió fins ara ha estat en la diada del Primer Diumenge de les festes de Santa Tecla, a la plaça de la Fon tarragonina, on els penedesencs han plantat la novena de l’any. Ha estat l’únic gamma extra que hi han plantat enguany ja que malgrat haver-ho anunciat, no eren prou camises com per portar-hi el 3 de 10 amb folre i manilles, de manera que han optat per fer una diada pensada per acabar de posar a punt els dos castells de deu de cara al concurs. En segona ronda han bastit un 3 de 9 amb folre reduït que ha sortit rodó, i en tercera un 4 de 9 folrat amb les mateixes prestacions, que ha passat per alguna dificultat. Ha acabat amb dos pilars de 5 alhora.

La Vella de Valls hi ha descarregat el 4 de 9 i també els 3 i 4 de 9 folrats, després de dos intents (el primer desmuntat) de 4 de 10 amb folre i manilles, i han acabat amb pilar de 7 amb folre. La Jove de Tarragona ha carregat el 5 de 9 amb folre i ha descarregat el 4 de 9 amb folre i agulla, el 3 de 9 folrat i el pilar de 8 amb folre i manilles. I els Xiquets de Tarragona s’han fet amb el 5 de 8, el 4 de 8 després d’un intent desmuntat i el 3 de 8.

FER UN COMENTARI