Les dues organitzacions penedesenques Fundació Mas Albornà i el grup cooperatiu Entrem han elaborat plegades una diagnosi sobre els efectes de la pandèmia a les seves entitats. Totes dues entitats socials treballen amb els col·lectius més vulnerables socialment i laboral i ambdues han anunciat que, l’any 2020 van aconseguir mantenir tots els llocs de treball malgrat l’impacte de la crisi i la reducció del 10% dels ingressos provocada per la reducció de part de la seva activitat comercial i de serveis.

Al territori, la Fundació Mas Albornà i Entrem Grup Cooperatiu d’inserció laboral ocupen a més de 450 persones. D’aquestes gairebé un 70% són persones en situació de vulnerabilitat social i laboral. Alhora gestionen serveis d’acompanyament social i ocupacional els quals el 2020 van donar suport a més de 300 persones.

Durant l’any passat les dues entitats van poder sostenir nombroses activitats i serveis que gestionen, com ara neteja viària, jardineria, recollida de residus, etc. Però d’altres com serveis de consergeria, gestió de cantines, manipulats o comerç van haver de tancar. Malgrat aquest impacte i segons destaquen les dues organitzacions “els acords amb les administracions i amb moltes de les empreses amb les quals la relació comercial és també una relació de compromís i responsabilitat social, ha fet que aquesta davallada hagi estat inferior que en altres territoris i s’ha pogut recuperar a poc a poc.”. Tot i que deixar d’oferir aquests serveis va suposar una reducció d’ingressos al voltant del 10%, Entrem i Mas Albornà van optar per mantenir i continuar apostant per les contractacions de les persones amb discapacitat o problemes de salut mental, ja que aquesta és una prioritat compartida per totes dues.

Al Penedès aquestes dues entitats han aconseguit mantenir els llocs de treball, una dada que contrasta amb la mitjana catalana. Segons l’informe elaborat per les federacions ACTAS, Ammfeina i Dincat, a Catalunya durant el 2020 es van perdre prop del 9,3% de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual i amb problemes de salut mental.

Més recursos per l’atenció psicosocial

A banda de la dimensió econòmica i laboral, des d’Entrem i la Fundació Mas Albornà es subratlla especialment l’impacte que la pandèmia ha tingut i té en l’aspecte psicosocial en les persones vulnerables. La socialització d’aquest col·lectiu és un element clau per la seva inclusió social i les restriccions de mobilitat, d’activitat socials, lúdiques i esportives han impactat molt negativament. Per fer-hi front durant la pandèmia els equips d’atenció a persones d’ambdues entitats es van adaptar per poder continuar mantenint el vincle de suport amb els seus usuaris incrementant els equips d’atenció directa i adaptant-se a la nova realitat.

Des de les dues organitzacions s’alerta del risc de nous i més greus episodis d’angoixa entre les persones més vulnerables, fruit de la incertesa, de la por i de la solitud. Justament per això demanen a les institucions més recursos extraordinaris “per poder atendre de forma excepcional una situació que ara és d’emergència, però que superada la crisi sanitària continuarà persistint durant un temps en format de conseqüències psicosocials”.

FER UN COMENTARI