El grup municipal d’Esquerra Republicana a Vilafranca va voler destacar ahir en roda de premsa l’estat en què es troben alguns elements de l’espai públic que corresponen al patrimoni cultural de la ciutat.

La portaveu del partit, Mònica Hill, assenyalava la reconstrucció de la creu de Santa Digna, que es va desmuntar amb motiu de les obres de l’encreuament i actualment s’ha reconstruït amb un esglaó menys del previst. Segons Hill, la creu de Santa Digna és “un exemple de la deixadesa en què es troben estructures històriques de la ciutat”, ja que a la mateixa creu les pedres que la formen estan numerades però no segueixen l’ordre correcte i algunes d’elles estan tallades per tal de poder-les encaixar.

Un altre dels exemples que va exposar la formació són els fragments de muralla medieval del centre, tant al carrer Ponent com les torres del pàrquing de la rambla de Sant Francesc i del carrer Hermenegild Clascar. En aquests casos, la vegetació ha cobert les pedres i algunes d’elles s’han acabat ensorrant. Al pàrquing de la rambla de Sant Francesc la il·luminació no arriba a tots els trossos de muralla que es conserven i els vidres superior que permeten observar-los sovint estan trencats o malmesos. Hill comentava que el mal estat de tots aquests símbols del patrimoni “reflecteixen la poca sensibilitat de l’equip de govern” i la poca cura a l’hora de conservar-los o restaurar-los. Així, ERC denunciava la decadència de les estructures i proposava la creació d’una àrea destinada a la recerca, investigació i conservació del patrimoni, així com també a la difusió d’aquest; i la construcció d’un museu d’història de la ciutat, ja que, com apuntava Hill, “no tenim cap espai que la difongui amb dignitat”.

El grup polític exigia també l’adquisició per part de l’Ajuntament del solar del carrer Hermenegild Clascar per tal d’obrir-hi un petit espai de visualització i difusió del patrimoni històric, i també ha reclamat la publicació renovada del catàleg de patrimoni i la instal·lació de plafons divulgatius en cadascun dels espais on hi hagi restes històriques.

FER UN COMENTARI