El grup municipal d’Esquerra Republicana de Vilafranca presentarà en el proper ple municipal una moció demanant responsabilitats al govern respecte a la reconstrucció de la Creu de Santa Digna. Ho faran basant-se amb un informe “demolidor” emès el mes de novembre per la Generalitat de Catalunya i que “després de reclamar-lo insistentment al govern, finalment hem pogut consultar”, explicava la regidora Mònica Hill.

La Creu de Santa Digna, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional va ser desmuntada el 2005 degut a la construcció de l’AVE i va reconstruir-se de nou el 2018. El mes de novembre, tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) van visitar la creu de terme per revisar el muntatge, valorar l’estat de conservació i fer-ne un informe que és d’obligat compliment. Aquest conclou que: “el muntantge de la Creu és un despropòsit, cal desmuntar tot el conjunt de la creu de nou, retirar els morters afegits en anteriors restauracions, i tornar-la a construir adequadament seguint els criteris actuals de conservació-restauració”.

Des del CRBMC es lamenten que la creu es  restaurarés  sense informar a la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural “sense rigor històric, científic i tècnic” i apunten que la conservació-restauració no s’ha basat en criteris adequats perquè s’ha modificat la forma (la base octogonal és més ample que l’original i la tercera esglaonada està semienterrada), s’han utilitzat tècniques desaconsellades com el sorrejat, s’ha escatat una part del coronament de la creu, s’ha introduït una vara de llautó en lloc d’acer inoxidable o fibra de vidre, s’han emprat materials desaconsellats en restauració de materials petris (formigó i mamotix), s’han tallat carreus de pedra i tot i estar enumerats, els carreus s’han disposat sense l’ordre adequat.

Pel regidor republicà Salvador Campamà, l’actuació a la Creu de Santa Digna és un exemple clar de les “males polítiques de conservació del patrimoni que fa el govern municipal” i apunten altres pràctiques que “posen en perill el patrimoni de la vila” com l’obertura d’una sortida d’emergència al Claustre dels Trinitaris que s’hauria fet sense informar a la Generalitat i provocant danys irreversibles a l’edifici; la concessió d’una llicència d’obres ordinària al carrer Sant Bernat en un solar amb restes arqueològiques; el deteriorament dels trams visibles de la muralla; la “deixadesa” del vidre que hauria de servir per veure les restes d’una de les torres de la muralla ubicada a la rambla de Sant Francesc; el nul interès per conservar les naus vitivinícoles modernistes del carrer Comerç o la inexistència d’un catàleg patrimonial. “El respecte i conservació del patrimoni ha de ser imprescindible, perquè el patrimoni és cultura”, va concloure Campamà.

Per tots aquests motius, des d’ERC es creu prioritari impulsar la creació d’una àrea de patrimoni per coordinar juntament amb diferents entitats de la vila la planificació, manteniment, recerca i divulgació del patrimoni.

 

FER UN COMENTARI