Es crea un mercat on line d’intercanvi de raïm entre cellers i viticultors

0
291
Eloi Montcada (clúster mànager d'Innovi) i Ferran Andreu (cap del projecte MORA).

El cluster català de la vinya i el vi Innovi ha creat una plataforma on line que vol acostar l’oferta i la demanda de raïm entre pagesia i cellers, el MORA. Aquest mercat de raïm s’ofereix des d’aui dimecres a tots els viticultors i cellerers de Catalunya, per posar en contacte les necessitats d’uns i altres, i de manera completament gratuïta. Només els cal donar-se d’alta a la pàgina web, omplir tots els camps (varietat, DO, quilos, tipus de cultiu, tipus de verema i data de plantació), i la informació quedarà penjada, de manera anònima si és aquesta la seva voluntat, al portal. Els pagesos podran accedir a les demandes dels elaboradors, però no a la informació d’altres pagesos, mentre que els cellerers podran accedir a la informació de tota la pagesia, però no a la de la seva competència (altres elaboradors). Des d’Innovi tan sols es facilitarà el contacte entre uns i altres quan algú ho demani.

Ferran Andreu, cap del projecte, explica que es tracta d’un projecte innovador a Catalunya (el seu àmbit de referència) i també a l’Estat, i que té alguns referents als Estats Units i a Austràlia. Andreu ha dit que pot ser útil al pagès per informar quan disposa d’excedents, si té varietats determinades, atributs excepcionals de la seva collita, mentre que per al celler li pot anar bé per trobar determinats volums de raïm, determinades varietats, etc. Andreu ja deixat clar que “el MORA no té cap pretensió d’intervenir en el mercat, ni en el preu, ni en la demanda… no opera en cap transacció, és gratuït i és obert a tot el sector”. Eloi Montcada, clúster mànager d’Innovi, explica que el MORA “permet passar, el 2023, del telèfon i la llista de contactes en paper, a una pàgina web oberta les 24 hores del dia”. Hi han mostrat interès, durant la seva confecció, tant elaboradors com viticultors, i segons Montcada, sorprenentment en les proves que s’han fet “qui més intreès hi ha mostrat són els cellers, perquè es preveu una collita curta” i hi haurà demanda no satisfeta de raïm.

El projecte MORA ha estat possible gràcies a una subvenció del programa Acció, de la Generalitat, i se’n farà càrrec amb recursos propis Innovi durant dos anys. Si funciona, buscaran recursos per poder-lo mantenir més enllà en el temps. A Catalunya hi ha 8.400 pagesos i 800 cellers potencialment interessats.

FER UN COMENTARI