No hi ha dubte que l’empresa que s’han proposat els independentistes de crear estructures d’Estat és un afer complicadíssim. I si no que ho preguntin al sadurninenc Santi Vidal, a qui el tema li ha costat la feina dues vegades. Primer, ja ho sabeu, el van suspendre de jutge per un esborrany de constitució catalana. Es veu que fer compatible la feina de jutge o magistrat i assessorar de forma remunerada corporacions mercantils i societats en temes fiscals, administratius o penals no és delicte, però redactar alguna cosa destinada a Catalunya, i a sobre de franc, sí. Però el pobre Vidal també ha rebut de l’altra banda i ha hagut de plegar de senador per haver dit en xerrades i mítings que el govern català fa d’amagat coses que ell mateix qualificava d’il·legals.

El rebombori que s’ha muntat és majúscul. Algú que s’ho mira des de fora pensa que qui treballa en aquests temes d’estructura d’Estat per a Catalunya no té l’ordinador a la plaça de Sant Jaume i que l’extensa nòmina de funcionaris del CNI destinats a Catalunya ja n’estan al corrent. Però els que entenen d’aquestes coses avisen que ara s’ha donat carta blanca als cossos coercitius espanyols perquè remenin i girin del revés les conselleries de la Generalitat i pronostiquen que només serà el primer pas.

Tan sols la possibilitat que l’immobilisme polític cedeixi el pas a l’aparell repressor ja demostra què és l’Estat, quin és el seu poder i que la seva actuació està al marge de valoracions morals. Qui té Estat i no necessita organitzar estructures per fer-lo servir, sinó que sovint se les salta. Ho han demostrat el ministre Cristóbal Montoro i les seves periòdiques amenaces i accions per la via fiscal contra col·lectius hostils; l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i la seva conxorxa amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso; o Beatriz Méndez de Vigo, germana del ministre portaveu del govern i secretària general del CNI, l’organisme encarregat de posar en circulació quan convé històries certes o falses que justifiquin qualsevol finalitat.

FER UN COMENTARI