La Festa Major de Vilanova pren forma

0
3001
El correfoc celebrarà 25 anys.

L’Auditori Eduard Toldrà es va omplir dissabte a la tarda per veure a primera línia un dels secrets més ben guardats de la Festa Major del 2017: el cartell. La proposta de Toni Villaró està inspirada en les rajoles de l’emblemàtica plaça de la Vila vilanovina, i reprodueix elements i colors emblemàtics dels diferents balls que participen a la festa en honor a la Mare de Déu de les Neus. L’acte va ser presentat per l’actor Dafnis Balduz, i l’escola de dansa Flow Center va fer una posada en escena que va donar pas a la descoberta i l’exposició de la imatge de la festa, a càrrec del seu dissenyador, Toni Villaró.

També van intervenir-hi la regidora de Cultura Teresa Llorens i l’alcaldessa Neus Lloveras, que van destacar el 25è aniversari de la Moixiganga de la Geltrú, els 25 anys del Correfoc, el 40è aniversari del Ball de Bastons o els deu dels dracs bessons de la Geltrú.

Entre les novetats del marxandatge de la festa hi ha enguany una figureta de goma amb la forma del Drac de la Geltrú, el Barrina, i les figuretes de plom que s’han fet per a aquest any són les barquetes. Totes dues, com la resta de productes promocionals habituals, es van donar a conèixer dissabte i s’han posat ja a la venda –com també el programa– als llocs habituals. L’acte es va cloure amb la presentació dels Pabordes 2017: Silviana Martí, Montse Blanch, Daniel Martínez, Meritxell Celimendiz, Maika Robert i Fabio Dipollina.

Pabordes 2018
D’altra banda, ja s’han escollit tres dels pabordes de la Festa Major de 2018. Es tracta dels dos representants de les entitats participants a les cercaviles i de les entitats (Marta Aguado, de l’Agrupació Balls Populars, i Àngel Calzada, dels Bordegassos) i pel que fa als dos representants de les entitats culturals o Associacions de Veïns, en va sortir escollida l’única candidata, de M. Cinta Also, del Círcol Catòlic.

El programa d’actes d’enguany serà, com és habitual, extens. Abarca des del 14 de juliol amb els primers actes previs (s’hi inclou el festival Nowa Reggae i el concert amb Antonio Orozco, o més endavant el Tingladu) i fins al 6 d’agost amb la Procuració dels Pabordes de 2018. Entremig, desenes d’actes tradicionals i no tan tradicionals.

Com a tast (tots els actes aniran sortint publicats a l’Agenda de La Fura i es poden consultar al web http://fmvng.cat), el divendres 21 hi haurà el seguici de la bandera des del monument a Francesc Macià fins a la plaça de Sant Antoni, on se’n farà la desena hissada i la lectura del manifest a càrrec dels Pabordes. L’endemà es farà una plantada i cercavila de deu figures de bestiari festiu amb motiu del desè aniversari dels dracs Bessons de la Geltrú. Ja el dia 26 Toni Albà presentarà la seva última creació teatral, Ossos, juntament amb fermí Fernández. El dia 28 hi haurà el primer dels tres dies de Firadisc a la rambla Principal; la quarta edició de la ludoteca infantil del correfoc a la plaça de les Neus; i amb motiu del 25è aniversari del correfoc, al correfoc d’enguany a més de les colles locals hi prendran part els balls de diables de Vilafranca, l’Arboç, Tarragona i Ca Cerber Bretolàs de Sant Andreu.

L’endemà dissabte, dia 29, caldrà parar atenció per saber si els Castellers de Vilafranca repeteixen la gesta del castell de deu assolit l’any passat; també hi actuaran els Bordegassos, que preparen castells de vuit, i una Jove de Tarragona que pot atacar de nou el 5 de 9 amb folre. Ja a la nit es farà l’exhibició i cercavila de 25è aniversari de la Moixiganga de Vilanova, amb el grup Contradanza de Cetina com a convidat.

El dia 30, a banda de l’exhibició de Falcons habitual, a La Daurada hi haurà vuit hores de concerts en dos escenaris, amb grups com Els Amics de les Arts, Blaumut, Joan Rovira i Búhos, entre altres. També es podrà assistir a una gran gala lírica, amb una adaptació d’Il Trovattore de Verdi, i al sopar de festa major.

Ja el dia 3 d’agost, en plena festa major, es farà la penjada d’alfàbregues a la rambla, la cercavila de mulasses, la commemoració dels 40 anys del Ball de bastons, amb presència de grups de Ribes, Sitges, Torredembarra, Tarragona i Bristol; i l’onzena baixada de gegants des del carrer Sant Josep fins a la plaça de la Vila.

El convit de festa (4 d’agost) anirà a càrrec del periodista Manuel Cuyàs, com a prèvia al llançament de 12 morterets, la cercavila i el castell de focs. El dia 5, la Moixiganga de la Geltrú farà l’ofrena en la missa en honor a la patrona, per seguir amb la cercavila, exhibició de balls populars parlats a la tarda i cercavila del Vot del Poble. L’últim dia d’FM, abans de la procuració de pabordes, hi haurà la cercavila de l’Imaginari.

FER UN COMENTARI