Aquesta dimecres s’ha presentat la 37a edició del FIMPT, que enguany incorpora diverses novetats amb la voluntat de resituar-se com un dels festivals internacionals de referència dins l’àmbit de la música popular i tradicional.

La principal és el canvi de dates del festival, que en comptes de celebrar-se a la tardor tindrà lloc a l’estiu, concretament el cap de setmana del 16 al 18 de juny. La decisió, tal com ha explicat la regidora de Cultura Teresa Llorenç, respon a la voluntat d’acostar-lo a una època climatològicament més favorable i turísticament més atractiva pel visitant. Jordi Paulí, director artístic del festival, ha defensat aquesta modificació recordant que el FIMPT “és un festival de carrer” i que el públic “sentia nostàlgia per tornar-lo a viure a ple estiu”.

El FIMPT també estrenarà un nou escenari a la plaça del Port. Les limitacions de so a 85 decibels fruit de la sentència del Nowa Reggae van impedir l’any passat gaudir al màxim d’alguna de les actuacions programades a la plaça de la Vila. I enguany s’hi ha volgut posar remei buscant aquest nou escenari que acollirà els concerts de gran format. La plaça del Port se sumarà, així, als altres tres emplaçaments del festival: el Teatre Principal, que acollirà el concert inaugural, el Castell de la Geltrú, on se celebrarà El FiraSac, i la plaça de la Vila, on tindran lloc les actuacions de petit format.

Major dotació econòmica
L’altra gran novetat d’aquest 2017 és l’increment del pressupost global de què disposarà el FIMPT, un total de 90.000 euros, 40.000 eurs més que en l’anteior edició. L’Ajuntament hi aportarà 50.000 euros, 20.000 euros més que l’any passat, i la Diputació de Barcelona i la Generalitat, que també han incrementat la seva dotació, complementaran la resta. Tot i estar molt lluny encara dels 300.000 euros de què havia gaudit en la seva millor època, és una xifra que suposa un pas endavant.

De fet, aquesta major dotació ha permès contractar una banda de gran renom internacional. Es tracta de Boban Markovic Orkestrsa liderada pel virtuós trompetista serbi Bobban Markovich, considerat un dels màxims exponents de la música balcànica i guanyador de nombrosos premis al festival de Guca, un dels més prestigiosos en l’àmbit de la música tradicional. La banda actuarà a Vilanova en l’únic concert que oferirà a Catalunya aquest 2017.

Durant l’acte de presentació, Jordi Paulí ha manifestat que “estem davant d’un renaixement delFIMPT. L’any passat vam fer un pas endavant i aquest 2017 n’hem fet un altre encara més ferm”. Paulí ha recordat que el FIMPT és un dels festivals de música popular més antics de l’estat: “és un festival històric que forma part del nostre patrimoni i l’hem de defensar amb orgull”.
Tot i que no s’ha desvetllat la resta del cartell, s’ha confirmat que hi haurà algun altre nom internacional i que es continuarà apostant per artistes nacionals que destaquen per la qualitat de les seves propostes.

FER UN COMENTARI