Entre el 4 i el 15 de setembre ha tingut lloc el tercer camp de treball d’arqueologia al jaciment de Darró, ubicat a ponent de l’actual passeig marítim i actiu entre els segles V aC i el VII dC. Com en les anteriors dues edicions, hi han participat una dotzena de persones interessades en arqueologia que han pogut gaudir d’una activitat que permet difondre el coneixement de la metodologia arqueològica i ampliar coneixements sobre la història antiga del municipi.

Els treballs, realitzats sota la direcció tècnica del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, s’han centrat en la part de la vil·la romana, ubicada a la parcel·la de propietat municipal i fundada a principis del segle II dC. Concretament s’ha treballat en la part residencial, amb l’objectiu de documentar les transformacions que es van realitzar en aquest habitatge durant els segles III i IV dC.

En les dues setmanes d’intervenció s’ha finalitzat l’excavació d’un nivell format per gran quantitat de pedres, teules i materials constructius, juntament amb materials ceràmics, ferro, bronze, monedes i objectes d’os treballat. Tot aquest conjunt es trobava sobre un paviment, un pis de calç compactat, que ha aparegut aquest any. Els fragments de ceràmica informen sobre les xarxes comercials de l’Imperi Romà de les quals formava part Darró, ja que hi ha objectes procedents del sud de la Península Ibèrica, de França, d’Itàlia o del Nord d’Àfrica, dels segles III, IV i V dC.

Establiment ibèric i vil·la romana
El conjunt arqueològic de Darró està format per un establiment ibèric, que va estar poblat entre els segles V i I aC, i una vil·la romana que va ser fundada a mitjans del segle I aC i va estar habitada fins al segle VI de la nostra era. Gràcies a l’esforç de l’Ajuntament de Vilanova, la Diputació de Barcelona i els participants als successius camps de treball que s’han realitzat, aquesta part romana del jaciment ja és visitable des d’aquesta primavera i es va consolidant any rere any.

FER UN COMENTARI