Els treballs d’acondicionament de la vil·la romana de Darró ja han acabat. L’actuació, finançada a través d’una subvenció de 20.000 euros de la Diputació de Barcelona, ha consistit en l’adequació de l’oecus, una de les estances més representatives de la residència romana, presidida per una exedra pentagonal, on el propietari realitzava els actes socials més importants. Va ser bastida a mitjans del segle IV remodelant unes dependències aixecades del segle II.

La intervenció ha consistit en la consolidació general de les estances mitjançant el rejuntat dels paraments amb morter de calç, la reposició de les parts de construcció imprescindibles per garantir l’estabilitat dels enlluïts que encara es conserven i la recuperació del nivell de paviment amb l’aportació de grava. A més, s’han endreçat les dependències annexes i s’ha acondicionat l’accés i protegit mitjançant una tanca.

Amb aquesta actuació s’obrirà per primera vegada al públic aquesta part del jaciment, que va ser excavada en extensió durant un decenni per la Diputació de Barcelona i on la recerca es va aturar el 1993. Els dos darrers anys s’ha reprès la investigació a través dels camps de treball per a joves.

Un poblat ibèric i una vil·la romana
El jaciment arqueològic de Darró està format per un poblat ibèric, que va ser ocupat entre els anys 550 i 50 aC, el més important conegut fins ara al sector oriental de la regió ibèrica de la Cossetània, i per una vil·la romana, fundada cap al 50 aC i abandonada l’any 500 aproximadament, instal·lada al territori de la colònia Tàrraco. Fins ara la visita al jaciment només incloïa el poblat d’època ibèrica. Ara s’hi afegirà la part de la vil·la romana consolidada, de manera que el visitant podrà apreciar l’evolució que va patir el poblament, des del segle II aC fins ben entrat el segle V dC.

El diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, va visitar dimarts l’espai acondicionat. Durant l’estada al jaciment va explicar que “amb el tancament d’aquesta fase no acabem els treballs. La voluntat de l’Ajuntament i de la Diputació és continuar fent recerca i divulgació, per explicar a la gent de Vilanova i de fora que aquest jaciment és patrimoni de la ciutat”.

FER UN COMENTARI