Francesc Layret, l’advocat dels obrers

0
72

Aquests dies, amb motiu del centenari del seu vil assassinat, l’any 1920, per pistolers de la patronal, penso que val la pena recordar-lo.

Francesc Layret formava una tríada amb Salvador Seguí “el noi del sucre”, també assassinat per pistolers de la patronal l‘any 1922, i Lluís Companys, assassinat pel règim franquista l’any 1940. Tots tres compartiren espais de sociabilitat, com ara l’Ateneu Enciclopèdic Popular.

Tots tres compartien els ideals del republicanisme federal de Pi i Margall i treballaren per sumar les forces esquerranes del republicanisme al comunisme, passant pel socialisme i l’anarquisme, i avançar cap a una república social i plurinacional.

Tots tres es van comprometre a fons en les lluites dels pagesos i dels obrers per millorar les seves condicions de treball i de vida i transformar la societat.

Una de les frases més conegudes de Francesc Layret és aquella que diu: “Quan els treballadors fan vaga no és que no vulguin treballar, sinó que volen fer-ho en millors condicions”. Menys conegut és el text d’un article seu publicat a La Lucha el 5 de maig de 1918: “No són ja possibles les revolucions solament polítiques. El món va més enllà… les revolucions són ja socials. És clar que portaran canvis polítics! Però l’essència serà la revolució social.”

Cent anys després del seu assassinat és bo recordar Francesc Layret i el seu compromís social i nacional.

Ramon Arnabat, historiador

Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI