El grup ecologista Geven ha sol·licitat formalment a l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys, al Consell Comarcal del Baix Penedès i a l’Agència Catalana de l’Aigua que realitzi actuacions de millora al sistema de tractament de les aigües residuals de El Papiolet i La Torregassa, que consisteix en un sistema de llacunatge construït l’any 1985.

Els ecologistes denuncien que ambdues llacunes estan en molt mal estat per falta d’un manteniment mínim i que la capacitat de les basses, que no s’han ampliat des de la seva construcció, és insuficient per l’augment de població que han experimentat els nuclis del voltant els darrers anys. “Això provoca que l’efecte de les basses sigui pràcticament nul i que s’acabin abocant aigües residuals al torrent de Sant Marc, que desemboquen a la riera de la Bisbal i fins al mar a Sant Salvador”.

Geven també denuncia l'estat d'bandonament de la llacuna de La Torregassa, amb la tanca de seguretat foradada
Geven també denuncia l’estat d’bandonament de la llacuna de La Torregassa, amb la tanca de seguretat foradada

La llacuna de La Torregassa, expliquen, és la que es troba en pitjors condicions. “Fa temps que no es retiren els sòlids, fent que no sigui efectiva la fase de decantació ni la següent fase del terciari amb grava”. Geven alerta que, a banda de les males olors, “l’abocament d’aigües residuals té afectació sobre la vida aquàtica i terrestre de la riera i dels voltants, provocant un risc molt alt de contaminació dels aqüífers i de les fonts i pous de la plana baixpenedesenca”.

Els verds defensen que el sistema de llacunatge és totalment viable i econòmic però reclamen un manteniment adequat perquè sigui funcional. És per aquest motiu que, si les administracions competents no hi actuen properament, han advertit que portaran el cas a la Fiscalia de Medi Ambient atès que l’abocament d’aigües residuals pot constituir un delicte ambiental.

FER UN COMENTARI