Irlanda

0
665

Trepitgem terra irlandesa a l’aeroport de Dublín. La capital d’Eire, amb prop de 550.000 habitants, és una formosa ciutat edificada a ambdós costats del riu Liffey, l’artèria principal de la qual és el carrer O’Conell, heroi nacional. L’extrem sud del carrer, passat el pont del mateix nom, condueix directament al Trinity College, amb un frondós parc que envolta tot el campus.

És aquí on es guarda el famós llibre de Kells, resultat del floriment de l’art irlandès d’entre els segles VII i IX. Conté, en text llatí, els quatre evangelis. Està il·lustrat amb escenes de gran complexitat iconogràfica i rep el seu nom del monestir de Kells, al comtat de Meath, situat a 70 quilòmetres al nord-est de Dublín. Els experts han discutit durant molt de temps l’origen i la data del llibre i hom creu que va ser el treball de la comunitat del monestir de Iona. El manuscrit va ser robat l’any 1007 i, recuperat posteriorment, va romandre a Kells fins al 1654, quan va ser portat a la capital per motius de seguretat. Té 680 pàgines, fetes amb pell de vedell d’una mida aproximada de 330 x 250 mm. Cada dia en passen un full, de manera que per contemplar-lo sencer seria necessari visitar el campus durant un any, diàriament. De Dublín, des de l’estació de Heuston en surt un tren que, amb prou feines amb quatre hores, arriba al sud-oest de l’illa, creuant un paisatge pla i verd fins a la ciutat de Killarney, de 15.000 habitants, enclavada al cor del comtat de Kerry, la regió més bella i cèlebre d’Irlanda. Prop s’hi troben els llacs Congh Leane i Muckross Lake, separats només per una estreta llengua de terra. Allí el paisatge és una mica més muntanyenc i cobert de bosc.

La part més fèrtil i industrial d’Irlanda es troba al nord, en bona part sota el domini de la corona britànica. L’irlandès és tenaç i introvertit. Fora de la capital, són característics els allotjaments envoltats per un gran jardí, que ofereixen hospitalitat i un excel·lent menjar i que fan sentir el visitant com a casa, compartint taula amb els amos i compartint vetllades de música i companyia familiar. Són nombroses les excursions que es poden fer en unes vistoses calesses amb uns seients als costats, fins a castells, llacs i els impressionants penya-segats que amenitzen l’estada.

FER UN COMENTARI