La publicitat serveix també per reflexionar. Una recent campanya d’una marca de detergent britànica mostra diversos reclusos de presons de màxima seguretat parlant sobre la importància per a la seva salut mental de sortir al pati i veure el sol dues hores cada dia. S’ha fet viral. Els presos es queden astorats quan els diuen que els nens, segons un estudi dirigit per Ken Robinson i Stuart Brown, passen menys d’una hora al dia jugant a l’aire lliure. La investigació, a partir de la qual s’ha fet l’anunci, es va fer a principi d’any entrevistant prop de 12.000 pares de deu nacionalitats diferents preguntant-los sobre els hàbits dels seus fills. Els resultats esgarrifen. A més de la dada de què us parlava n’hi ha altres que també fan pensar. Hi ha països on no es regula la presència d’espais verds i equipaments per a la pràctica d’esport a l’aire lliure i en altres hi ha tanta tecnologia arreu que els nens i joves acaben escollint la pràctica virtual de jocs en comptes de compartir una estona de joc a l’aire lliure.

El joc a l’aire lliure no hauria de ser una assignatura optativa sinó els deures del nen cada dia. L’afirmació no és gratuïta. Hi ha estudis que ho avalen com a eina per reduir l’estrès infantil. I aquest és el motiu: el principal.

Perdoneu però algú ho havia de dir: l’estrès és perillós. Ens activem gràcies a hormones com l’adrenalina que es genera en situacions de tensió momentània però un excés d’activació i, per tant, d’estrès, genera una altra hormona més perillosa: el cortisol. Si aquesta hormona té efectes molt negatius en els adults, imagineu-vos com afecta els infants i preadolescents. Com? Doncs reduint la funció immunològica, reduint el creixement o augmentant la pressió arterial (Aguilar, Padilla i altres, 2012), però també influint en els processos d’atenció i memòria de treball (Bernate, Baquero i altres, 2009) que causen un munt de problemes de rendiment acadèmic. Una recomanació: quan gestioneu l’agenda dels vostres fills, deixeu-los temps perquè juguin amb altres nens i s’embrutin. Ells es relaxaran dels moments d’estrès del dia i guanyaran en salut física i mental, vosaltres gaudireu també de l’estona de joc i, potser, les marques de detergent també vendran més.

FER UN COMENTARI