Els tribunals europeus han tornat a fer palesa la manca d’independència de la justícia espanyola. Ara ha estat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les clàusules sòl de les hipoteques. El Tribunal Suprem espanyol, com abans les institucions (Govern, Banc d’Espanya, Comissió Nacional del Mercat de Valors, etc.), han mostrat el seu desinterès per complir els deures de control i supervisió del mercat bancari i financer i, sobretot, per protegir els ciutadans dels abusos i males pràctiques. Reaccions oficials? El govern espanyol diu que no ha d’intervenir en l’afer, segons el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

D’altra banda, Mariano Rajoy demostra un cop més que sap marejar el personal amb les paraules. La propaganda oficial parla de diálogo, sobretot respecte a Catalunya, però els fets desmenteixen les paraules i, sobretot, no estaven obligats a fer-ho abans? ¿És diálogo nomenar José Enrique Millo Rocher per ocupar el despatx de María de los Llanos de Luna a la Delegació del Govern espanyol a Barcelona?

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría també s’ha muntat el despatx a la fins ara desocupada seu del carrer de Mallorca de Barcelona. Després de fer servir la vara des de Madrid, a la Moncloa deuen pensar que ara té més morbo venir amb la jaqueta de cuir, les botes, el corretjam i el fuet i fer de mestressa dominant des de Barcelona. De moment, envia amenaces judicials contra diputats del Parlament i membres del Govern de la Generalitat.

Encara una altra manifestació de diálogo: segons la flamant i sadurninenca ministra de Sanitat, Afers socials i Igualtat, Dolors Montserrat, Madrid vol crear un Erasmus a l’espanyola per als estudiants d’ESO i Batxillerat per “fomentar la cohesió territorial i la mobilitat”. És inquietant que un canvi en matèria d’educació, de competència autonòmica, sigui anunciat per la ministra d’un ram que no té res a veure amb l’educació. A qui li tocarà pagar l’invent? Passarà com amb els ordinadors personals per als escolars de l’època Zapatero?

FER UN COMENTARI