La 358a Fira del Gall de Vilafranca consolida la venda d’aviram viu al Pavelló Firal

0
224

El trasllat de l’aviram viu a l’interior del pavelló Firaví, la haima per a la compra i tast de vins de la DO Penedès i la gastrobotiga on es podrà adquirir gall cuinat o bé sacrificat, i també vi, són tres de les novetats que hi va haver l’any passat a la Fira del Gall, i que van estar condicionades pels efectes de la pandèmia, i que van arribar per quedar-se ja que es mantindran enguany. Així ho ha explicat la regidora de Turisme de Vilafranca, Dolors Rius, en la presentació de la 358a edició de la Fira del Gall de Vilafranca, que tindrà lloc els dies 17 i 18 de desembre, a una setmana de Nadal, entre el parc de Sant Julià i el Pavelló Firal, connectats per una avinguda Catalunya on hi haurà fins a una norantena d’artesans.

Una fira que deixa enrere la covid-19 i que torna amb tota la seva prenitud, per bé que amb preus sensiblement superiors. Ho explica el criador de galls Rafael Moliné: “el 70% del que menja el gall són cereals, que aquest any han pujat molt de preu” a causa de la guerra a Ucraïna. El gall sencer es vendrà a 18 euros el quilo, tallat a 16,5 euros el quilo i el gall viu a 48 euros la peça. En conseqüència, la mostra gastronòmica també apujarà preus, de l’ordre de 3,5 euros la ració. El xef Oriol Llavina argumenta que “amb aquest canvi de preus es mira de primar la qualitat, que sigui igual o millor”. En el mateix sentit s’ha manifestat l’alcalde Pere Regull, que ha qualificat la del gall com “la fira de la identitat”, o també “la fira de l’ADN penedesenc”, perquè “és la que ens dona personalitat i mostra la nostra manera de ser” amb la venda de productes “primaris” com el gall, el vi i, en darrer terme, la gastronomia que hi està vinculada.

Al Pavelló Firal s’hi posaran a la venda dissabte i diumenge al matí 1.200 galls del Penedès (galls amb IGP), a més d’altres espècies d’aviram, amb un total de deu venedors. L’alcalde ha recordat que s’hi es va traslladar l’any passat a cobert va ser per motius de seguretat, quan no sabien fins a l’últim moment si els permetrien fer la Fira del Gall a causa de la grip aviar. I els criadors han manifestat que vista l’experiència, a cobert, l’aviram es troba millor. Al parc de Sant Julià hi haurà l’exposició de races de gallina penedesenca en una carpa, on s’exposaran les quatre varietats i el gall negre. Tot seguit en sentit descendent hi haurà l’agrobotiga, el celler Penedès Winebar amb 17 cellers que hi presentaran els seus vins negres, blancs i clàssic Penedès; i la carpa de la mostra de cuina d’aviram, on se serviran (per menjar allà o per emportar) entre 8.000 i 10.000 racions de fins a 18 plats diferents: tres de cadascun dels sis restaurants que hi seran presents, tots ells amb almenys un plat amb gall del Penedès. En destaca la novetat de la Cantina Viladellops i la tornada a la fira després de molts anys de la Fonda Neus.

Un altre dels pilars de la Fira. Laia Roig, de la DO Penedès, recorda que “la Fira del Gall és una fira de referència pels vins negres”, tot i que també se’n serviran de blancs i escumosos. A la Mostra de Vins de la DO es faran degustacions de 17 negres, onze blancs i un clàssic, a més de tastos i maridatges.

Una altra novetat, si la meteorologia ho permet, serà la presència d’un globus aerostàtic dissabte al matí al parc de Sant Julià, on s’hi podrà pujar i veure la fira des del cel. Altres elements destacats seran el pregó, que anirà a càrrec del president de la DO Penedès, Joan Huguet; la 25a Mostra de Bestiari Festiu de Ploma; i el trenet que unirà tres punts de la fira amb el Centre i amb l’estació de trens.

FER UN COMENTARI