La CUP de Sant Sadurní demana la creació d’una comunitat energètica local

0
522
Jordi Pujol i Arantxa Fernández, regidors de la CUP.

Els membres de la CUP de Sant Sadurní portaran al ple d’aquest febrer una moció per demanar que l’Ajuntament lideri la creació d’una comunitat energètica local, amb l’objectiu de fomentar les energies renovables i la sobirania energètica.

Segons els cupaires, la creació d’una comunitat energètica contribuiria a fer créixer l’autoconsum d’energies renovables, partint d’un model de producció distribuïda, utilitzant espais tant públics com privats que poguessin acollir les instal·lacions. Des de la CUP afegeixen que caldria crear una comissió tècnica per garantir la participació ciutadana.

A més, els cupaires també proposen crear una comercialitzadora elèctrica local per facilitar l’accés a energia verda i lluitar contra la pobresa energètica. En aquesta línia, la regidora de la CUP Arantxa Fernández assegurava que les grans empreses que lideren les instal·lacions de parcs eòlics i fotovoltaics “continuen amb un sistema especulatiu i de portes giratòries que utilitzen un bé bàsic per enriquir-se”. Des de la CUP recordaven que fa uns mesos l’Ajuntament sadurninenc va aprovar una moratòria d’un any per la instal·lació de parcs energètics al municipi.

Segons els cupaires crear una comunitat energètica local seria una aposta per la sobirania energètica sense especular amb el territori ni abandonar els camps de conreu, “amb un mínim d’impacte ambiental i garantint un preu just per l’energia”.

Pel que fa a la creació d’una comercialitzadora d’energia local el partit creu que facilitaria l’adquisició d’energia verda als ciutadans i que es podria fer front a les situacions de pobresa energètica del municipi.

Durant el debat dels pressupostos municipals 2022, els cupaires van proposar la creació d’una partida de 150.000€ per la instal·lació de plaques solars a edificis municipals i per subvencionar-ne també la instal·lació a comunitats de veïns i cases familiars. Ara presenten aquesta iniciativa i apel·len al govern municipal a acollir-se als Fons Extraordinaris Addicionals concedits per la Generalitat de Catalunya als ajuntaments que constitueixin i/o promocionin comunitats energètiques locals per instal·lar-hi sistemes de producció d’energies renovables.

FER UN COMENTARI