La CUP de Vilafranca va exposar ahir en roda de premsa que presentarà una moció al proper ple de l’Ajuntament, el dimarts 26, amb l’objectiu que es desplegui la llei 24/2015, que incideix en el cobriment de mesures urgents en els àmbits de l’habitatge i la pobresa energètica.

Aquesta llei havia estat aprovada al Parlament de Catalunya a partir d’una Iniciativa Legislativa Popular però havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional. Actualment s’ha aixecat la suspensió de la mesura i els cupaires demanaran que l’Ajuntament vilafranquí hi doni suport i que l’apliqui.

El grup municipal es centra sobretot en el reglament al que fa referència l’article 7 de cessió obligatòria d’habitatges en mans de grans propietaris. L’aplicació d’aquest article permetria la cessió obligatòria d’habitatges buits, per un període de tres anys, per a incorporar-los al fons d’habitatges de lloguer per a polítiques socials.

Els cupaires apunten que aquesta mesura podria ajudar a resoldre la problemàtica a l’accés a l’habitatge a Vilafranca i que s’eradiquessin els desnonaments: si la llei 24/2015 no hagués estat suspesa s’haurien pogut evitar 30.000 desnonaments a Catalunya.

L’altra qüestió que tracta la llei és la garantia, per part de l’Ajuntament, dels subministraments bàsics com l’aigua, la llum i el gas per a la ciutadania que no pot fer front a les factures. Els preus d’aquests serveis han patit una pujada del 60% en el cas de la llum i del 66% en el cas de l’aigua durant els últims deu anys, i s’han convertit en uns serveis inaccessibles per a moltes famílies.

Així doncs, des de la CUP afirmen que l’habitatge digne és un dret i que cal assegurar-ne l’accessibilitat a tota la població, i insten a tots els partits del consistori a aprovar la moció per tal de fer front a l’emergència social que deriva de la pobresa energètica i la problemàtica de l’habitatge.

 

FOTO: CUP Vila

 

FER UN COMENTARI