La curta collita de 2021 fa preveure a les cooperatives una reducció d’estocs de vi base cava

0
813
Veremadors (foto: Gemma Sánchez - ACN)

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu unes millors condicions de mercat per al sector de vi base cava, ja que enguany la verema s’ha tancat amb 302 milions de quilos de raïm collits per a l’elaboració de cava, una xifra força inferior a la dels últims anys. Es tracta d’una producció un 7,3% per sota de la de 2018 (326 milions de quilos) i un 6,3% inferior a la de 2019 (322 milions). Si no es té en compte la collita de 2020, excepcionalment baixa a causa de la incidència del míldiu (240 milions de quilos), la d’enguany seria lleugerament inferior (-1,4%) a la mitjana (306 milions de quilos).

Joan Josep Raventós, responsable de Vi i Cava de la FCAC, afirma que la xifra d’enguany “ens ajudarà a disminuir l’excés d’estocs que teníem la campanya passada arran de la covid-19, juntament amb la recuperació del consum intern i l’increment de les exportacions” fet que es traduiria en “unes millors condicions de mercat”.

En el cas de les exportacions, segons dades de DataComex, fins al mes d’agost s’havien venut 85,3 milions de litres de cava a l’estranger, un 12,9% més que la mitjana dels darrers quatre anys i un 16% que l’any 2020. No hi ha dades per ara del mercat estatal, on l’any passat la caiguda va ser del 12,7% degut al fort descens que va experimentar el canal de l’hostaleria (-42,4%) i el descens del canal alimentació (-5,3%).

Les cooperatives confien que, en les pròximes setmanes i mesos, es respectin les condicions que estableix la Llei de la Cadena Alimentària, que obliga a reconèixer els costos efectius de cada baula (per tant, de pagesia, elaboradors de vi base cava i embotelladors), tenint en compte que els costos energètics i de matèries primeres s’han disparat els últims mesos.

FER UN COMENTARI