La DO, a debat

0
89

La DO Penedès està immersa en un nou pla estratègic de cara al 2030. El debat és obert a tots els agents que en formen part. Els reptes són evidents, amb una crisi eterna de preus del raïm i l’estancament o davallada de les vendes de vi a la restauració i a les botigues especialitzades. Per als viticultors, la DO s’associa amb exigències qualitatives que no es tradueixen en un increment del valor i del preu del raïm emparat per la DO Penedès. El raïm de la màxima qualitat ha de situar-se per sobre de l’euro per quilo. Actualment, el més seleccionat i ecològic no passa dels 80 cèntims.

La línia qualitativa i de prestigi de la DO disposa de consens al Consell Regulador. S’està parlant de si les vinyes han de tenir una inscripció única, quines normes han de regir, en cas de continuar, els escumosos de la DO Penedès, ara amb el nom de Clàssic Penedès. També hi ha la inquietud d’incorporar els anomenats vins naturals perquè disposin d’una normativa específica. Actualment, el xarel·lo és bandera de la DO Penedès per a vins blancs. Es parla de com cal actuar amb les altres varietats. També s’està plantejant si la DO Penedès ha de ser o no totalment ecològica i si ha d’esdevenir DO qualificada.

Al Penedès conviuen les DO Penedès, Cava i Catalunya. Cal un protocol de relació amb totes, així com amb els vins elaborats aquí però al marge de les DO. També caldria posar en marxa un protocol d’actuació a la DO Penedès i/o a altres DO. Amb totes aquestes qüestions a debat, tenim feina a fer per consolidar un model de prestigi i valor afegit.

Josep Marrugat, membre de l’executiva nacional de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos

La Granada

FER UN COMENTARI