La DO Penedès aprova els primers vins categoritzats com a Gran Vi de Mas i Vi de Mas

0
186

El Consell Regulador de la DO Penedès ha aprovat els primers vins que vestiran en les seves etiquetes les categories de Vi de Mas i Gran Vi de Mas. En un ple celebrat a finals d’abril, es va acordar aprovar 12 vins (quatre Gran Vi de Mas i vuit Vi de Mas) presentats per cinc cellers de la DO Penedès. Aquestes noves categories, presentades el novembre del 2021 dins del Pla Estratègic DO Penedès 2030, certifiquen les elaboracions de més qualitat de la Denominació d’Origen, vinculades a una masia centenària i seguint uns estrictes processos d’elaboració.

Els cinc cellers amb aquesta tipologia de vins són Viladellops, Mas Rodó, Sumarroca, Alsina Sardà i Can Feixes. En total són sis vins blancs i sis vins negres.

Per tal de formar part d’aquesta categoria top de la DO Penedès, el vi s’ha d’elaborar a partir de raïms de vinyes properes al mas, d’una finca propietat del celler o amb un contracte de gestió de mínim de set anys. Entre el mas –que ha de ser centenari, ben conservat i situat en un entorn d’alt valor paisatgístic– i les vinyes no hi podrà haver més de dos quilòmetres lineals. Les vinyes han de ser ecològiques, collides a mà i amb una edat mínima dels ceps de 10 anys en el cas del Vi de Mas i de 25 anys en el cas del Gran Vi de Mas. Els rendiments per hectàrea de vinya han de ser un 15% inferiors als autoritzats per la DO Penedès. Es potencien les varietats pròpies del Penedès i la criança ha de ser d’un mínim de vuit mesos en el cas dels vins blancs i vint mesos en el cas dels negres. El model d’ampolla per aquests vins és la Borgonya i en l’etiquetatge apareix el nom tradicional del mas i l’anyada.

En els propers mesos, la DO Penedès aprovarà la certificació de més vins que han presentat candidatura a ser Gran Vi de Mas i Vi de Mas.

FER UN COMENTARI