La festa de les biblioteques

0
2176

Si hi ha uns espais que uneixen la societat i aglutinen els interessos intel·lectuals amb els comunicatius i de relació són les biblioteques. Almenys, com avui en dia estan concebudes i organitzades. S’hi va a llegir, a buscar material per a llegir en el racó més adient per a cadascú, a estudiar i treballar en un context de silenci i recolliment… però també a fer-hi una colla d’activitats que propicien el contacte humà i les relacions personals a l’entorn del llibre.

En vull parlar d’una d’elles que el passat divendres 8 de juny va celebrar la seva festa major per setena vegada. Es tracta de la Trobada dels Clubs de Lectura del Penedès i el Garraf, que enguany va tenir lloc a l’entorn idíl·lic de Sota-Ribes, a la placeta entre el castell i l’església vella de Sant Pere de Ribes.

La iniciativa, que com ja he dit arriba a la setena edició, pretén aplegar els clubs de lectura d’aquestes contrades al voltant de la figura d’un escriptor o escriptora, l’obra de la qual s’ha treballat, és a dir, llegit i comentat, al llarg del curs. La iniciativa, sorgida de l’empenta de les biblioteques públiques penedesenques, que compta amb el suport institucional del Club del Llibre, pretenia en un principi donar a conèixer un autor o autora de la zona i presentar-lo als seus lectors en el marc que li era propi. Així, el 2012 es va celebrar l’obra de David Monteagudo a Vilafranca; el 2013, la de Mercè Foradada, a Vilanova; el 2014, la de Jordi Llavina, a Sant Sadurní d’Anoia; el 2015, la de Monika Zgustova, a Sitges; i el 2016, la de Sílvia Romero, a Santa Margarida i els Monjos. Esgotada aquesta primera fase, s’inicià un altre format de trobada, aquest cop amb autors forans, proposats pel Club del Llibre, que s’ha traduït en les dues darreres: el 2017 amb Alícia Kopf, a Sant Pere de Riudebitlles, i la d’aquest 2018 amb Jenn Díaz.

Tenir l’avinentesa de conèixer de primera mà l’autor dels llibres que s’han “disseccionat” i dels quals se n’ha gaudit, aproximar-se al procés de creació i als seus aspectes més personals, poder formular les preguntes que et fas en el procés íntim de la lectura o en les sessions de conversa amb els companys, i sentir-te dins del caliu de més d’un centenar de persones amb qui comparteixes una afició com la lectura, no és una veritable festa?

FER UN COMENTARI