El 15 i 16 de desembre torna la Fira del Gall, que enguany arriba a la seva 354a edició.

La Fira, que enguany fa deu anys que se celebra al Parc de Sant Julià, és una de les mostres més ancestrals del país i, com va recordar l’alcalde, Pere Regull, durant la presentació, “és una mostra de l’ADN del Penedès. A la comarca hi ha moltes activitats econòmiques, però n’hi ha que marquen la nostra personalitat i la Fira del Gall n’és una”. Ruscalleda, pregonera

El tret de sortida de la Fira del Gall el donarà, el dimecres 12 de desembre, la cuinera Carme Ruscalleda, en un pregó que per primera vegada deixa el Saló de Plens de l’Ajuntament per celebrar-se a l’Auditori del Vinseum.

Enguany, plomat i tallat

El mercat d’aviram de pagès és l’essència de la Fira del Gall. Com és habitual, els criadors de Gall Negre del Penedès estaran agrupats i degudament identificats. Tindran també un estand on vendran gall del Penedès amb IGP ja sacrificat i com a novetat, enguany es podran adquirir les peces ja tallades. Qui prefereixi escollir el gall viu, també podrà fer-ho i podrà gaudir d’un servei d’escorxador i plomatge.

Carles Nadal, president de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca, va voler ressaltar les qualitats del gall negre: “És un producte exclusiu diferent de qualsevol au. Ha estat criat durant cinc mesos en llibertat, ha pogut menjar vint quilos d’aliment que inclou granet de raïm, és un animal molt resistent”, va explicar Herrero, que va comentar també que la pluja dels darrers dos mesos ha complicat la criança de les aus.

A banda de gall negre del Penedès, al mercat d’aviram també es podran adquirir altres tipus d’aus (ànecs, capons, pollastres de pagès, etc). I encara relacionat amb l’aviram, hi haurà el Concurs-exposició de Raça de Gallines Penedesenca Memorial Amadeu Francesch, amb els millors exemplars de les cinc varietats de raça autòctona (aperdiuada, barrada, blat, negra tradicional i negre millorat) exposats. Com és habitual, hi haurà una raça convidada, que enguany serà la Gallina Andaluza Azul.

Una altra instal·lació important de la Fira és l’espai Celler Penedès, una carpa gestionada per la DO Penedès amb una àrea per fer tastos i maridatges, una botiga i un espai diàfan per poder gaudir de disset referències de diferents cellers. A la sala de tast es programaran quatre tastos al llarg de setmana (El Penedès més dolç; Bombolles i formatges; Xocolata i vi; i, Tast-maridatge especial). Totes quatre activitats tindran un preu de 7 euros cadascuna.

El tercer gran eix de la Fira del Gall és la Mostra de Cuina d’Aviram, una carpa situada a la part inferior del parc de Sant Julià en la qual sis restaurants de la comarca oferiran 19 plats a base d’aviram, sis dels quals fets amb gall negre del Penedès. Per accedir a la mostra caldrà abonar 6 euros i amb això s’inclou una tassa de brou d’aviram calent, una copa de vidre commemorativa, pa, catànies, garlanda i cafè. El preu dels plats va dels 5,5 euros als 7,5. Aquesta mostra inclou 38 referències de vins de la DO Penedès per maridar els vins.

Oriol Llavina, un dels restauradors que hi participaran, va explicar que cada any hi ha més gent que visita la Fira i decideix emportar-se alguns dels plats per menjar a casa: “el 60% de les racions que servim són per emportar”, va comentar. Una fira més familiar Enguany, la Fira del Gall ha volgut potenciar el seu vessant familiar programant activitats per al públic infantil. Per això hi haurà sessions de contacontes, tallers i jocs a cada plaça. A més, per primera vegada dissabte a la tarda se celebrarà un Quinto Solidari a benefici de La Marató i en el qual hi han col·laborat diferents empreses i entitats. La regidora de Turisme, Dolors Rius, va fer una crida a la participació i va posar l’accent en la qualitat del producte estrella de la fira: “Tenim un producte de primeríssima qualitat, els penedesencs hauríem de ser-ne els primers consumidors”.

FER UN COMENTARI