El cap de setmana del 18 i 19 de desembre, i després d’un parèntesis d’un any a causa de la pandèmia, el parc de Sant Julià de Vilafranca del Penedès acollirà la 357a edició de la Fira del Gall. Ho farà de nou en el format habitual, amb espais propis per als tres pilars de la mostra: el mercat d’aviram, la gastronomia i els vins de la DO Penedès, ara bé, per tal de garantir la seguretat de tots els assistents s’introduiran alguns canvis. Els més rellevants són la creació d’un nou espai anomenat Gastrobotiga i separat de la carpa de la Mostra Gastronòmica en el qual els visitants podran comprar i emportar-se fins a quinze plats d’aviram i, en segon lloc, la instal·lació d’una haima  per acollir la mostra de vins de la DO Penedès i que substituirà la tradicional carpa.

Dissabte a les vuit del matí es donarà el tret de sortida a la Fira, una mostra que enguany posarà a la venda més d’un miler Galls Negres del Penedès certificats amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (800 de vius i 250 ja escorxats) i centenars més d’altres peces d’aviram de pagès; una fira on cinc restaurants de la comarca oferiran una quinzena de propostes gastronòmiques a base d’aviram i que es podran maridar amb més desenes de referències de vins de la DO Penedès, majoritàriament negres, procedents de 19 cellers. Completaran la Fira del Gall, la Mostra d’Artesania amb més de 130 expositors, desenes d’activitats lúdiques i culturals i el Campionat d’Espanya d’avicultura, columbicultura i cunicultura de raça que portarà més de 2.000 animals al recinte firal. En aquest mateix espai, a tocar del parc de Sant Julià, s’hi ubicarà també el tradicional Concurs exposició de raça de Gallines Penedèsenca memorial Andreu Francesch.

El nou espai Gastrobotiga s’ha concebut especialment per als qui volen gaudir de la mostra des de casa, per això a més de poder comprar tots els plats de la Mostra Gastronòmica preparats per emportar-se, també s’hi podrà comprar una àmplia selecció de vins de la DO Penedès, així com galls del Penedès amb IGP ja sacrificats i tots els productes que Embotits Mallart elabora juntament amb l’Associació de Criadors de Gallina de Raça Penedesenca. Justament, aquesta Fira del Gall es posaran a la venda nous productes a més del paté de gall, com ara el brou, les croquetes o els canelons. “Els hàbits de consum i de vida de la població canvien i la Fira del Gall intenta sempre adaptar-se, per això aquest any es vendran productes de cuina més ràpida com les croquetes, el brou o els canelons. A més, aquesta acció va encaminada a promoure la desestacionalització el consum de Gall del Penedès”, indicava la regidora de Turisme, Dolors Rius.

En aquesta mateixa línia, Rafel Moliner, president de l’Associació de Criadors de Gallines de la Raça Penedesenca, destacava que darrerament, i gràcies a la tasca de molts restauradors, el Gall Negre del Penedès amb IGP es consumeix tot l’any i que la tendència va a l’alça. De cara a aquesta edició de la Fira, Moliner anunciava que portarien una xifra lleugerament per sota de la de fa dos anys, tot i que també subratllava que cada vegada reben més encàrrecs els dies previs: “Tenim clients d’Aragó, Andorra, València i tots els punts de Catalunya que ens truquen abans de la fira per encarregar el gall i aprofiten el cap de setmana de la fira per passar el cap de setmana a Vilafranca i recollir-lo”.

Per l’alcalde, Pere Regull, a banda de la promoció de la ciutat i l’activitat econòmica que es genera al voltant de la mostra, la Fira del Gall és important perquè reivindica el caràcter de Vilafranca i la comarca: “En els últims anys Vilafranca ha crescut molt i la Fira del Gall ens recorda els nostres orígens, la nostra idiosincràsia i identitat com a poble i comarca”.

Pel que fa a la previsió d’afluència de visitants, la regidora de Turisme es mostrava optimista: “La sensació és que la gent té ganes de Fira del Gall i per això creiem que podrem assolir la xifra de visitants d’edicions anteriors”, a la vegada que destacava que la mostra se celebra a l’aire lliure i en tot moment es garantiran les mesures de seguretat que vagi fixant el Procicat.

El tret de sortida de la Fira del Gall es donarà dimecres, 15 de desembre, amb el pregó que tindrà lloc a l’Auditori del Vinseum i el qual anirà a càrrec de la periodista gastronòmica Tana Collados.

 

 

 

FER UN COMENTARI