Aquest cap de setmana, al Vendrell és Fira de Santa Teresa. Una fira que recupera la presencialitat plena, que recupera els espais habituals una vegada acabades les restriccions de la pandèmia i que, més enllà de ser un aparador de part de l’oferta comercial i de serveis de la vila, bascula cada vegada més cap a un certamen en què el pes de la cultura, i significativament de la cultura popular, agafa més protagonisme. És una fira de carrer, aprofitant l’encara bonança meteorològica, i vol ser una fira del segle XXI, mantenint la tradició i adaptant-se als nous temps.

1. Tornada a la Rambla

L’espai d’alimentació enguany no serà a la plaça de la Sardana, sinó a la plaça Tobies.

La novetat més important és que l’espai dels estands multisectorials torna a la Rambla, el seu lloc natural. Fa dos anys no hi va haver fira, l’any passat es va traslladar al pàrquing del Pèlag perquè els espais eren més amplis i es podia garantir millor la circulació de persones sense aglomeracions. I aquest 2022 torna al rovell de l’ou, si bé ocupant menys metres quadrats i amb menys estands dels habituals. I és que la crisi del comerç, i també de les fires multisectorials, es deixa notar a tot arreu. Enguany seran 18 els expositors presents a la rambla del Vendrell, dels quals tres són institucionals.

A tocar tindrà un sector a l’alça, el de l’alimentació. Avui dia, una fira sense un espai de venda i tast de gastronomia i de begudes és impensable. És el gran reclam, i al Vendrell s’hi destina cada vegada més espai. I més que en tingués! En total ocuparà 450 m2. La Fira d’Alimentació i Zonatast s’ubicarà a la plaça Tobies, amb un total de catorze parades d’embotits, formatges, olives, coques, cervesa, etc. A més, per fer-hi l’estada més amena, els tres dies de fira s’han programat espectacles de diversa índole (majoritàriament musicals) a l’escenari de la Rambla a tocar del Zonatast.

Sens dubte, el sector que més espai ocuparà a la Fira serà el de l’automoció, ubicat al pàrquing del Pèlag: 3.000 m2. L’estesa de vehicles nous, industrials i també plataformes elevadores de totes les marques serà considerable, amb vuit concessionaris que oferiran preus especials, si es concreta la compra durant la fira.

L’automoció s’ubica al pàrquing del Pèlag.

Els espais de la Fira obriran el divendres a partir de les 5 de la tarda i fins a les 10 del vespre, dissabte obrirà de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 a 10, i diumenge ho farà de 10 a 2 i de 5 a 9 del vespre. El Zonatast, per la seva part, allargarà l’horari d’obertura fins a mitjanit, i el cap de setmana obrirà a partir del punt del migdia.

2. Firabús a les atraccions

Racó de l’Art.

Fins aquí, el gruix de l’activitat firal. Però encara hi ha més. Perquè tot això es complementarà amb el Mercat Racó de l’Art, ubicat al carrer dels Cafès, amb sis paradistes de joieria, bijuteria, minerals, productes d’apiari i altres; amb la zona d’activitats infantils i familiars concentrada al carrer del Doctor Robert; i amb la zona d’atraccions, ubicada a l’avinguda del Camp d’Esports, i complementada amb la presència de quatre foodtrucks. A més a més, i com a novetat, l’Ajuntament del Vendrell connectarà l’espai firal més cèntric del Vendrell amb les atraccions, que es troben a la perifèria del nucli vendrellenc. Ho farà amb un bus llançadora que tindrà una freqüència de pas de mitja hora i que serà gratuït. El firabús funcionarà divendres a la tarda i dissabte i diumenge matí i tarda, amb parades a la zona d’automoció, a l’estació d’autobusos i a l’Av. del Camp d’Esports.

3. Cultura, cultura, cultura

La música, present a la Fira.

Com dèiem, la cultura i els actes lúdics guanyen progressivament presència a la Fira de Santa Teresa. Una de les que atreu sempre més públic és la diada castellera de diumenge al migdia, que és el moment àlgid de la temporada dels Nens del Vendrell, també l’avantsala de la Fira de Santa Úrsula per a la Joves de Valls, i el dia per cremar els últims cartutxos de la temporada de la Jove de Tarragona.

El folklore vendrellenc és molt ric, i es farà amo i senyor dels carrers de la vila durant tot el cap de setmana, dissabte amb la plantada de bèsties de foc locals, més l’Espanta-rucs de Sant Jaume dels Domenys i el Ferafoc de Sant Quintí de Mediona com a grups convidats; també la cercavila de foc nocturna; i diumenge al matí amb la cercavila i ballada conjunta de tots els balls folklòrics de la vila.

Actuacions musicals a la Zonatast, un monòleg humorístic, vermuts musicals, matinades i alguna actuació de gralles, batucades, versots de Diables, Gitanes i Diablons; l’hora del conte, una desfilada de gossos en adopció o la visita a una exposició sobre Andreu Nin, són algunes altres de les activitats programades entre el 14 i el 16 d’octubre al Vendrell.

4. La faceta artística d’Andreu Nin

Andreu Nin (1892-1937) és un dels personatges vendrellencs més internacionals i més il·lustres. Se’l coneix principalment per la seva vessant política, revolucionària, comunista, però és un personatge polièdric, que, per exemple, va traduir força obres literàries del rus i que també va fer incursions en el camp artístic. D’això tracta, precisament, l’exposició temporal “Andreu Nin i els artistes”, que es pot visitar al Museu Deu fins al 8 de gener, i ha estat comissariada per Ernest Benito, que és estudiós de la seva obra.

L’exposició descobreix material periodístic inèdit dels anys 1910 al 1918, en què Nin comenta aspectes artístics del moment, exposicions, anècdotes de la vida d’artistes, escriptors, músics… Diaris del moment, com ara El Baix Panadés, El Poble Català o L’Opinió són la plataforma des d’on l’autor escriu sobre Àngel Guimerà, Arístides Maillol, Apel·les Fenosa, Joan Llimona, Pau Casals, Joaquim Mir, Santiago Rusiñol, Josep Clarà, Enric Morera, entre molts altres.

Segons Benito, “el repte ha estat lligar els textos que parlen d’art amb les obres dels artistes als quals Nin fa referència i que formen part del fons d’art del Museu Deu”. Així els textos escrits s’acompanyen amb pintures, dibuixos i escultures per il·lustrar els comentaris d’un Andreu Nin de vegades merament espectador i narrador, i altres d’una crítica punyent.

El 24 de novembre es farà una visita comentada a l’exposició, a càrrec d’Ernest Benito, però “Andreu Nin i els artistes” també es pot visitar per lliure qualsevol dia en l’horari d’obertura del museu, fins a principis de l’any que ve.

5. Objectiu: 3 de 8

3 de 7 descarregat pels Nens del Vendrell per la Fira de 2021, la diada de la represa post-covid.

Diumenge a la 1 del migdia tindrà lloc a la plaça Vella del Vendrell la diada castellera de la Fira de Santa Teresa, amb els Nens del Vendrell, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona. Un tercet de colles de luxe, habitual ja des de fa molts anys i que en l’última dècada han escrit al Vendrell algunes de les pàgines d’or del món casteller. Si l’any passat la de la fira va ser una diada pandèmica, per treure el cap i confirmar que el món casteller encara era viu i ben viu, enguany Santa Teresa arriba amb les colles ja en plena forma. Tant és així que els Nens del Vendrell es plantegen com a gran objectiu la recuperació del 3 de 8. Després de descarregar amb gran solvència el 4 de 8 al concurs de Tarragona ara fa quinze dies, i d’anotar-se també amb seguretat la torre de 7, els vendrellencs volen ara fer la clàssica de vuit a la fira, i així poder arrencar la temporada vinent sobre una base més sòlida per poder avançar els castells de més magnitud. Per als Nens, diumenge és l’hora del 3 de 8.

Les dues colles convidades sempre han vingut al Vendrell a donar-ho tot, i enguany hi arriben llançades. La Joves vallenca va quedar segona al concurs, lluitant fins a l’últim moment per la victòria i assolint-hi la seva millor actuació de tots els temps, amb el 4 de 9 descarregat i la torre de 8 i el 5 de 9 amb folre carregats. A més, Santa Teresa és una setmana abans de Santa Úrsula, i sovint no s’ha esperat fins a la darrera diada de l’any a casa per tirar els seus millors castells. La Jove tarragonina, per la seva part, després de consolidar els castells bàsics de nou, al concurs va carregar la torre de 9 amb folre i manilles i li va quedar al tinter el 9 de 8, que va quedar en intent. Des que actuen a la plaça Vella, sempre hi han fet alguna estrena castellera.

6. Segona estrena d’Al Vendrell, les gralles

El grup graller de Reus Canya d’Or actuarà divendres al vespre al Teatre Àngel Guimerà.

Aquest divendres a les 8 del vespre tindrà lloc al teatre Àngel Guimerà l’estrena de la segona composició musical de la col·lecció de partitures Al Vendrell, les gralles, que es va iniciar l’any passat, per encàrrec de l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell. El concert d’aquest 2022 anirà a càrrec del grup de grallers Canya d’Or i hi estrenarà la composició per a gralles “Notes líquides”, de Marta Pujadas.

El grup reusenc Canya d’Or està format pels grallers Jaume Aguza i Pol Figuerola, per Oriol Nicolau (gralla baixa) i pel tabaler  Òscar “Titus” Prats, i en aquesta ocasió comptaran amb les col·laboracions del graller Daniel Carbonell, i de Ya-Nung Huang (provinent de Taiwan), que tocarà la suona.

La història de la música, de les festes i de la cultura del Vendrell és indissociable de les gralles i els tabals. Està documentat que sonen pels carrers de la vila gairebé de manera ininterrompuda des del segle XIX, i per la Fira d’aquest 2022, a banda del concert al TÀG, també hi haurà matinades per partida doble (dissabte i diumenge a les 8 del matí), amb quatre formacions locals (les Gralles del Baix Penedès, Tocats de Canya, els Mosquits i Les Gralles de l’Aligueta), i també es podrà escoltar la seva música al carrer a la diada castellera de Santa Teresa i a la cercavila i ballada folklòrica de diumenge al matí.

7. Els 9 hits a la Zonatast

Els concerts de la Fira de Santa Teresa es concentraran enguany, en molt bona part, a l’escenari que hi haurà a la Rambla, com a complement a la Zonatast o espai d’alimentació i begudes. Les actuacions seran majoritàriament els vespres dels tres dies de fira.

 

FER UN COMENTARI