La Fura (1982-2015), 33 anys d’història comarcal

0
157

El 17 d’abril de 1982 va néixer el primer exemplar de La Fura, un informatiu setmanal de l’Alt Penedès, editat a Vilafranca del Penedès per Alfons Udina Castell (Barcelona, 1944 – 2016) al capdavant d’un equip humà il·lusionat amb el nou projecte que pretenia obrir-se camí en el difícil món dels mitjans de comunicació. Era una publicació gratuïta, que combinava publicitat i contingut amb elaborades històries i que disposava de nombrosos col·laboradors que anaven enriquint les seccions. Va canviar de format en cinc ocasions per adaptar-se a les noves tendències d’edició. L’èxit fou tan gran que el 7 d’abril de 1984, amb el número 100 extra, es va ampliar el seu contingut a la comarca del Baix Penedès. Més tard, concretament el 8 d’abril de 2011, quan ja portava 1.493 números, s’inclogué també la comarca del Garraf.

Va rebre reconeixements com el de l’Associació d’Empresaris de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf pel seu llarg recorregut o el de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès (2007). El 22 de maig de 2015 es publicà el seu darrer exemplar, el número 1.708, i un any després, el 2016, rebé el Premi a la Millor Publicació de Premsa Gratuïta de Catalunya, un guardó concedit en el marc de la Nit de les Revistes, organitzada per la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals.

Acabada l’activitat de La Fura, la família Udina Carceller va dipositar a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès tota la col·lecció de La Fura amb l’objectiu de preservar aquest ingent treball realitzat durant trenta-tres anys. Atenent a aquesta voluntat, l’Arxiu Comarcal ha iniciat la seva digitalització per tal que la història més recent de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf estigui a l’abast de tothom. En aquests moments ja es poden consultar els anys 1982-1984 a internet, al portal XAC Premsa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Tanmateix, cal dir que, quatre mesos després del seu tancament, el 2015, va aparèixer La Fura en forma de cooperativa de treball, la qual reprengué l’edició i, amb un nou disseny (en paper i en digital), ha fet possible la continuïtat del setmanari.

 

FER UN COMENTARI