La Generalitat comença la retirada de 40.000 m3 de sorra a l’entrada del port de Vilanova

0
403

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha començat aquest dilluns les obres per recuperar el calat de la bocana i el canal d’accés del port de Vilanova, que havia anat disminuint a causa dels temporals i de la mateixa dinàmica del litoral que desplaça la sorra cap a les zones arrecerades, com són les bocanes. L’objectiu de les obres és mantenir el calat de set metres de profunditat, millorar la funcionalitat del port i afavorir la maniobrabilitat dels vaixells mercants, pesquers i esportius.

El director de Ports de la Generalitat, Pere Vila, ha dit que “el calat de l’accés al port vilanoví disminueix progressivament a causa de la sorra aportada pels temporals”. El problema és recurrent i de tant en tant cal anar fent drenatges per subsanar-ho, L’últim data de l’any 2017. En aquesta ocasió hi invertirà 335.000 euros.

En total el volum de sorra a recuperar serà de 39.147 m3. La succió de sorra es fa amb una embarcació que s’anomena “draga”, que porta incorporat un dipòsit, que s’obre per sota per poder-ne fer la descàrrega un cop arribats al lloc on es deixa anar la sorra. Si les condicions meteorològiques del mar ho permeten, aquesta tasca durarà a la vora d’un mes, treballant-hi cada dia de la setmana.

Segons el Pla de vigilància ambiental de l’obra, uns 31.147 m3 de la sorra extreta s’abocaran davant de la Platja Llarga de Vilanova, mentre que els 8.000 m3 restants es dipositaran al davant de la Platja Llarga de Cubelles (amb el vistiplau dels dos ajuntament). Aquesta sorra haurà de servir, doncs, per regenerar i estabilitzar el sector costaner, segons fonts de la Generalitat.

FER UN COMENTARI