La Generalitat destina un milió a incentivar l’ús de most concentrat rectificat en l’elaboració d’escumosos

0
239

Dimarts a la tarda va tenir lloc a l’antic edifici de l’Enològica de Vilafranca una cimera del cava, quan falta ben poc perquè comenci la verema de les varietats més primerenques, en la qual la consellera d’Agenda Rural, Teresa Jordà, i la directora de l’Incavi, Alba Balcells, van anunciar que el Govern de la Generalitat destinarà un milió d’euros a incentivar l’ús de most concentrat rectificat en l’elaboració de vins escumosos. Se’n podran beneficiar els elaboradors que substitueixin el sucre per most concentrat rectificat que s’hagi produït amb raïm de la mateixa zona geogràfica, i els ajuts tenen com a objectiu la millora de la sostenibilitat del sector a través de l’economia circular i la projecció exterior.

El most concentrat rectificat és un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals, que s’obté del raïm. Actualment, en l’elaboració d’escumosos es fa servir sobretot sucre –una mitjana de quaranta grams per litre– en diferents fases de producció, com la segona fermentació o en el licor d’expedició. Si en lloc de sucre s’utilitza most concentrat rectificat elaborat amb raïm de la mateixa DO, es contribueix a equilibrar l’oferta i la demanda de raïm (fet que també hauria d’ajudar a l’alça dels preus i a evitar que quedin estocs) i, al mateix temps, s’avança en l’economia circular i es redueix la petjada de carboni. A més, també se singularitza encara més el producte, ja que els productors italians i francesos utilitzen sucre per a l’elaboració dels seus escumosos. L’objectiu és generalitzar aquesta pràctica a Catalunya.

També van explicar que l’Incavi està treballant juntament amb el clúster vitivinícola català Innovi la posada en marxa d’un projecte per produir most concentrat rectificat als propis cellers i analitzar diferents tècniques de conservació del most. D’aquesta manera, a més d’avançar en l’economia circular, també es pretén impulsar una indústria auxiliar del sector del cava que permeti la dinamització de les economies locals.

Promoció a la Xina i els Estats Units

El sector del cava també participarà en un programa europeu de comercialització a l’exterior, del qual rebrà 2,5 milions d’euros, per promocionar els vins catalans a mercats estratègics com la Xina i els Estats Units. L’acció promocional durarà dos anys, d’aquí a finals de 2023, i anirà dirigida principalment a operadors comercials, professionals i prescriptors, considerats grups estratègics i amb influència per a la promoció del consum de vi.

A la cimera del cava, impulsada per la Generalitat, hi va participar representants de viticultors, elaboradors, cooperatives i les principals associacions del sector del cava (AE Cava, Agrupació d’agricultors del Pla de Manlleu, Associació de Viticultors del Penedès, Consell Regulador del Cava, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, JARC i Unió de Pagesos).

FER UN COMENTARI