La Generalitat es compromet a analitzar les emissions de Componentes VNG durant dos mesos

0
805

La Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius, ha assumit tota una bateria de compromisos sense l’acompliment dels quals no autoritzarà l’ampliació de l’activitat de Componentes Vilanova. Així ho va dir en la reunió de seguiment realitzada la setmana passada amb representants de l’Ajuntament, de la plataforma veïnal CVC i de l’AVV del Barri de Mar, que era la primera que es feia després de fer-se públics els resultats de l’informe de qualitat de l’aire fet per la UPC per la zona de Solicrup. Tots aquests compromisos també van ser traslladats dimarts a la tarda al Consell Municipal de Medi Ambient.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Xavier Serra, ha enumerat tots els compromisos assumits pel Govern català. En primer lloc, la Direcció General va anunciar que abans d’acabar l’any faria una inspecció per analitzar si l’empresa ha fet les correccions acordades abans. En segon lloc, farà un seguiment més exhaustiu de la gestió, emmagatzematge i traçabilitat dels residus que empra l’empresa, com la ferralla tractada que usa per fondre i les escòries salines.

L’afectació en la salut

Un altre compromís és el de fer un nou estudi d’emissions de compostos orgànics volàtils, com el que ha fet la UPC; en aquest cas, el farà la Direcció General amb una unitat mòbil instal·lada al llarg d’un mínim de dos mesos. També es consultarà al Departament de Salut de la Generalitat quina afectació pot tenir en la salut del veïnat de Componentes les emissions de benzè detectades.

A més a més, s’abordarà amb l’empresa com minimitzar les emissions difuses, que són la principal causa de pol·lució ambiental amb benzè, i se seguirà fent el control d’emissions de partícules amb el captador de Les Llunes.

D’altra banda, si s’havien instal·lat temps enrere captadors de sorolls a la zona residencial de Les Llunes, ara se n’instal·laran al Mirador, atès que també hi ha hagut queixes veïnals per excés de contaminació acústica.

El regidor Xavier Serra assegura, finalment, que Componentes no tindrà l’autorització per ampliar la producció “fins que s’hagi complert tot, hi hagi hagut una reunió prèvia amb els veïns, l’Ajuntament, la plataforma… i sigui segur que no hi hagi perill d’emissions perilloses per Vilanova”.

A tot això no s’hi ha posat data, però el responsable local de Medi Ambient manifesta que, en relació al control d’emissions de benzè, “la voluntat és de fer el control el més aviat possible, amb garanties de no anar a buscar l’època de menys emissions, perquè seria com amagar el cap sota l’ala”.

L’alcaldessa Neus Lloveras ha manifestat que l’Ajuntament “segueix compromès, com sempre, amb vetllar amb el compliment de la llei” i que “la percepció que tenim és la voluntat de l’empresa de solucionar qualsevol petit problema que puguem detectar”.

FER UN COMENTARI